Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ifjú magyar animációsok a 10. CEE Animációs Fórumon

2022. november 02. - Herczeg Zsófi

Öt magyar projektet válogattak be az idei CEE Animációs Fórumra, melyet november 2. és 4. között, hibrid formában rendeznek meg. Darabos Éva első függetlenfilmjével szerepel a fórumon, a MOME Anim műhelyéből három alkotó mutatja be filmtervét, versenyen kívül pedig Fazakas Szabolcs a legnagyobb székelyről szóló projektjét ismerhetik meg az érdeklődők.

A CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja, mely kilenc éves fennállása alatt erős szakmai bázist épített ki. A kiválasztott projektek vezetői lehetőséget kapnak konzultálni a meghívott szakemberekkel, akik hasznos visszajelzésekkel és tanácsokkal látják el őket az előadásukkal, a forgatókönyvvel vagy a gyártási tervükkel kapcsolatban. A pitchfórum résztvevői koprodukciós partnert is kereshetnek a több száz meghívott animációs szakember között: producerek, fesztiváligazgatók, forgalmazók, befektetők, valamint televíziós műsorszolgáltatók és nemzeti filmalapok képviselői is jelen lesznek a Fórumon, akik azért jönnek, hogy eszmét cseréljenek az új művészeti irányvonalakról, látásmódokról és lehetőségekről, finanszírozási módszerekről és további fejlesztési stratégiákról.

Az idei fórumon 49 animációs projekt mutatkozik be négy kategóriában: egész estés filmek, sorozatok és tv-speciálok, rövid-, valamint diákfilm blokkokban. A versenyprogramban 33 alkotás látható, amiket 34 ország 130 nevezéséből válogattak be a szervezők. Franciaországból 7, Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból 5, Németországból 4, Szlovákiából 3, Szlovéniából 2 projektet válogattak, Ausztriából, Bulgáriából, Olaszországból, Litvániából, Hollandiából, Norvégiából, Portugáliából, Romániából és Szerbiából pedig egyet. Idén is magas a női rendezők száma, különösen a rövidfilmeknél (24:15 arányban). Technikai szempontból a hagyományos kézirajz és a 2D animáció dominál, de stop motion, papírkivágásos, kollázs, pixillációs és rotoszkóp technikával készült projektet is bemutatnak az alkotók. 

A jubileumi 10. CEE Animációs Fórumon öt magyar projekt látható. A rövidfilmes versenyben szerepel Darabos Éva Vidámpark (Funfair) című filmterve, melyben egy fiatal nő a jövője elől egy lebegő, kocka alakú lakásba menekül, ahol egy szürreális lényekkel teli alternatív univerzumba vezető kaput talál.

funfair.png

Darabos Éva: Vidámpark

A Rising Stars nevű diákfilmes versenyben három projekt mutatkozik be, mindhárom a MOME Anim műhelyéből. Csigó Vivien M-0 című filmterve egy disztópikus történet. A földalatti állomásokon egyre többször törnek ki tüzek, az emberek pedig napról napra több spontán öngyulladást tapasztalnak, furcsa módon azonban ezek mind senkit sem érdekelnek.

m-0.png

Csigó Vivien: M-0

Ábrányi Luca Noah című filmtervével már a Friss Kakas pitchfórumán is találkoztunk. Őrült apjuk halála után két nővér elhatározza, hogy megvalósítja a férfi törekvését, vagyis megtisztítja a bolygót az emberiségtől. A nővérek kifejlesztenek egy biológiai fegyvert, amelyet a környező városok ellen használnak fel.

noah-head-visual-update.jpg

Ábrányi Luca: Noah

László Márk Csontzörej (Bonefuzz) című filmtervében egy visszahúzódó, siket fiú videojátékokkal múlatja az időt a szobája magányában. Egy nap a bátyja elhívja egy titokzatos zenekar koncertjére, amely örökre megváltoztatja a fiú életét.

mark_laszlo_bonefuzz.png

László Márk: Csontzörej

Versenyen kívül mutatkozik be Fazakas Szabolcs Orbán Balázs – A csontbáró című projektje, melyben a fiatal címszereplőnek esélye van arra, hogy megmeneküljön egy osztrák tiszt zaklatása elől, és egyúttal beteljesítse gyermekkori álmait, ám egy vihar minden tervét tönkreteheti.

orban_balazs_a_csontbaro.jpg

Orbán Balázs - A csontbáró

A 10. CEE Animációs Fórumról és a további bemutatkozó projektekről a fórum oldalán lehet tájékozódni.

Forrás: CEE Animation

süti beállítások módosítása