Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Gólya hozza a hatodik Ukmukfukk Zinefesztet

2022. szeptember 09. - dotandline

A hazai és külföldi kis kiadók, print- és zinekészítők eseménye az Ukmukfukk Zinefeszt, melyet hatodszorra rendeznek meg. Idén a Gólya ad otthont a szeptember 17. és 18. között lévő fesztiválnak.

Az Ukmukfukk Zinefeszt hét éve indult azzal a céllal, hogy lenyomatot adjon a magyar zinekultúra aktuális állapotáról. Ugyanakkor nemzetközi kontextusba is helyezte a hazai készítőket azáltal, hogy párbeszédet hozott létre a Magyarországra látogató külföldi alkotókkal, amelynek eredményeként kölcsönösen inspiratív együttműködések, és egy európai szubkulturális platform jött létre.

Többek közt ennek köszönhetően az elmúlt években komoly változáson és növekedésen ment át a hazai zine-szcéna, emiatt a tavalyi eseményt a hazai alkotóknak szentelték a szervezők. Idén viszont már nemcsak magyar, hanem külföldi alkotókkal és kiadványaikkal is találkozhatnak az érdeklődők.

ukmukfukk_2022.jpg

Az eseményre már szeptember 16-án, pénteken ráhangolódhatunk: 16 órától bemelegítő kiállításmegnyitó és sörözgetés lesz a Kisüzemben, többek közt a Drukker tagjaival, akik csodás printekkel készülnek (ezeket a hétvégi vásáron lehet majd megvenni. 

A vásár mindkét napon 12 és 19 óra között látogatható, melyre a belépés díjtalan.  Szombaton 20 órától a Denevér, a Hexa, a Dehidratált FeJek, a Szovjet, a Jim Hate és a Spatterer zenél, a koncertekre 2000 forint a belépési díj, mellyel a fellépőket lehet támogatni. Vasárnap napközben Johnny Drama, DJ Seso, DJ Boris és Valentino Jacuzzi szolgáltatja a zenét, 19:30-tól pedig a microdosemike lép fel.

Szombaton egy nagyon izgalmas eseményen, Hecto workshopon lehet részt venni! A hectograph, zselé nyomat vagy régi magyar nevén százszorosító az egyik legegyszerűbb másolási módszer, az 1800-as években a litográfia legolcsóbb alternatívájának számított. Neve (hecto) onnan ered, hogy elméletileg 100 darab másolat készíthető egy stencilről. Az eredetileg iskolákban dolgozatok másolására, templomokban és a science fiction fanzinek készítésére használt technikát te is kipróbálhatod az Ukmukfukkon! A workshop során rövid tervezgetés után mindenki készíthet egy saját mintát amit aztán a zselé lappal 10-15 példányban is lemásolhatunk. A foglalkozáshoz semmilyen eszközt nem kell hozni, bárki jöhet, aki szeret rajzolni és maximum 10 fő vehet részt rajta. A workshop díja 3000 forint, jelentkezni az ymy@drukker.org email címen lehet.

ukmukfukk_2022_cover.jpg

A vásár mindkét napon 12 és 19 óra között látogatható, melyre a belépés díjtalan. Idén is rengetegen jelentkeztek a vásárra, közülük az alábbi alkotókat választották ki a szervezők, akik szombaton és vasárnap izgalmas kiadványokkal készülnek: Anh Ngo (Hollandia) I ARSGRAFICA I Atleastitscute I Aula.co I Balogh Mirjana, Orosz Rebeka, Visnyai Zoltán, Szombathy András, Zajácz Petra I Budapest Pride I četrdesmit grād (Lettország) I Csirimojó I Daniela Palova (Szlovákia) I Deposit I Dorka Harsányi I Drukker I Élőhalott I Eva Jaroňová (Csehország) I Friss Összművészeti Formáció / Föf csoport I Fuss Productions I Góg Emese (Gondnok) és Török Ádám (Odd Number of Eyes) I Háttérzaj I Hegyező I Halszájoptika Képirodalmi Hálózat I Hurrikán Press I ISBN könyv+galéria I Jelen! Diákkiadó I Jumătatea plină (Románia) I Kovács Borbála (Románia) I Kudla Press (Csehország) I Lemony I Matrijarsia (Szerbia) I Media Design Eger- hallgatóinak a zinejai I Mimcza I MIMMI I Osgyán Anna és Herkli Mátyás Barnabás I Q KépregényÚjság I Radics Marci, Cselőtei Zsófia I Raketa Studios I Sacrestia I Salami I BPzines I Subconscious Tails I Symposion Kiadó I Veeletlen I Veszélyes Kölykök I Vulkán I Zabella Zine I Zina I ZINE KLUB I Zováth Zsófia I Zsuffa Zsanna & Vásárhelyi Áron

Tehát szeptember 17-18., Gólya, Ukmukfukk Zinefeszt! A részletes programot az esemény Facebook-oldalán olvashatjátok.

Forrás: Ukmukfukk Zinefeszt

süti beállítások módosítása