Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hat kihagyhatatlan magyar animáció a Friss Húson

2022. június 03. - dotandline

Június 2. és 8. között rendezik meg a 10. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált a Toldi moziban és a Városháza udvarán. Az egyhetes rendezvényen ismét számos menő magyar animációt láthatunk.

A magyar versenyprogramba 32 rövidfilmet választott az előzsűri, melyek közt 6 animáció szerepel, többek közt a MOME és a METU műhelyeiből, egy kísérleti alkotás, egy színpompás őrület és egy látványos morfanimáció. 

Évek óta várunk Bárány Dániel első egyedi filmjére, a pillanat pedig elérkezett: Vacsora című filmje egy dinamikus, bravúros tértorzításokkal és morfokkal dolgozó rajzanimáció, mely groteszk humorral mutat be egy sokak által ismert szituációt: a (meghittnek szánt) családi étkezést. A filmben a szereplők közötti konfliktusok testet öltenek, és már-már maguk alá temetnek mindenkit, de végül közös összefogással mindenki megmenekül.

daniel_barany_supper_02_small.jpg

Bárány Dániel: Vacsora

Horesnyi Máté METU diplomafilmje A kisebbik rossz, mely Hazai Attila novelláit adaptálja. A három szálon futó történet a kelet-európai emberi kapcsolatokat mutatja be humoros, olykor groteszk módon, fekete-fehér látványvilággal, ráadásul több ponton meglepő technikai megoldással. A kisebbik rossz versenyzett már többek közt a portugál Cinanima és Monstra, a spanyol Mecal Pro, a cseh Anifilm, a zágrábi Animafest és az amerikai Palm Springs-i Animációs Fesztiválon.

a_kisebbik_rossz.png

Horesnyi Máté: A kisebbik rossz

Turai Balázs a Róma bukása és a Candide után újra egyedi filmet készített. Az Amok egy lenyűgöző látványú animációs őrület: miután egy rejtélyes balesetben Clyde egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével, aki mindenhova követi. A kellően elborult kisfilm világpremierje Annecy-ban lesz.

balazs_turai_amok_02.jpg

Turai Balázs: Amok

A MOME Anim műhelyéből érkezett Hárshegyi Vivien Felhők felett, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című filmje és mindkettő az idei annecy-i fesztivál diplomafilmes szekciójában versenyzik. A Felhők felett egy szerelmi történet: miután a lány újra szerelmes lesz, rettegéssel tölti el az érzés, ezért elmenekül a helyzet elől, miközben örvényként ragadják magukkal régi emlékei. Képzeletében újraéli az első szerelem keserveit és válaszúthoz érkezik: képes lesz-e újra bízni az ismeretlenben?

felhok_felett.jpg

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

Fábián Nikolett Nyugvó köd című alkotása egy kísérleti jellegű animációs film, mely egy fiktív, félreeső szanatóriumban játszódik a lenyugvó nap utolsó pillanataiban. A film asszociatív képek sorozatán keresztül mutatja be egy emlék újraélésének és annak felbomlásának folyamatát, a rajzi animációs eszközök és digitális effektusok segítségével.

nyugvo_kod.jpg

Fábián Nikolett: Nyugvó köd

Kísérleti filmmel tér vissza a Friss Húsra Bucsi Réka is: Intermission című alkotása egy vizuális vers a mozdulatlan mozgásról, élő vonalakról, a rajzolásról és a repetitív alkotói folyamatról. Két rövidfilm között az Intermission a régi mozizási hagyományt megidézve, egy rövid animált pihenőt hív be újra a moziba.

intermission_final_png6442.png

Bucsi Réka: Intermission

A 10. Friss Hús Budapest részletes programja a fesztivál honlapján olvasható. Jegyek a Toldi Mozi pénztárában és weboldalán válthatók. A szabadtéri vetítésekre a TIXA oldalán kaphatók jegyek. Az ingyenes szakmai programokra pedig ezen a linken lehet regisztrálni.

süti beállítások módosítása