Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Országot jár a Primanima csapata

2022. április 18. - dotandline

A népszerű 2019-es tavaszi eseménysorozat után ismét útra kelt a Primanima Animációs Játszóház Karaván. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Primanima csapata országos tavaszi turnéra indult: iskolákba, művelődési központokba viszik el a gyerekeknek az animációkészítés szeretetét. Az idei programot az animációs foglalkozáson kívül egy filmválogatás is kíséri, amelyben a kortárs magyar gyerekfilm legjobbjai kaptak helyet, illetve egy kiállítást is látható a filmek alkotóiról, akik elmesélik hogyan készítették díjnyertes filmjeiket.

A turnézó Primanima Animációs Játszóház foglalkozások célja, hogy minél több gyerek ismerhesse meg az animációs technikák alapjait, haza is vihessék a megszerzett ismereteket és a jövőben kedvet kapjanak további kisfilmek készítéséhez. A programban közreműködő művészetpedagógusok segítségével a gyerekek elmerülhetnek a rajzfilmkészítés rejtelmeiben: találkoznak a pörgetős füzetekkel, a zoetróppal, a papírkivágásos, a tárgy-, vagy a homokanimációval, de elkészítik a saját pixillációs filmjüket is. A foglalkozás egy olyan tanulási módot kínál a gyerekeknek, amely lelkesíteni, ösztönözni tudja őket az alkotásra és a kreatív gondolkodásra, amit az elkövetkező iskolai éveik során is alkalmazni tudnak.

primanima_anima_cio_s_ja_tszo_ha_z_karava_n1.jpg

Az idei Primanima Animációs Játszóház Karaván újdonsága, hogy a foglalkozásokat egy gondosan összeállított vetítési program is kíséri, ami a kortárs magyar animáció kiemelkedő alkotásait mutatja be. A szervezők fontosnak tartják, hogy a magyar filmgyártás gyerekeknek készült alkotásai vászonra kerüljenek, hogy a kicsik olyan minőségi magyar filmeket nézhessenek, melyek kifejezetten az ő kulturális világukat jelenítik meg. A válogatásba idén a Cserebogarak, a Hajótöröttek, az Átjáró Másvárosba, a Városi legendák és a Lengemesék sorozatok egy-egy epizódja, valamint két MOME diplomafilm, az Odakint és a Szélfogó, ezen kívül bemutatkozik a Csongor és Tünde mozifilm teasere, az Ördögség is.

Emellett egy kiállítás is látható a helyszíneken, mely az alkotókkal készül beszélgetéseket dolgozza fel: B. Nagy Ervin, Szeiler Péter, Gelley Bálint, Glaser Kati, Orosz Judit és Győrfi Ágnes osztják meg az animációs filmkészítés titkait. Így a gyerekek közelebb kerülnek a mesék rendezőihez, megismerik az alkotói módszereiket és jobban tudnak majd kapcsolódni az animációkészítés világához, illetve az animációsok egyéni útjának történetei a saját kreatív pályaorientációjukat is segíthetik. A pedagógusok és művelődésszervezők egy módszertani füzetet is kapnak majd, melyből megismerhetik a Primanima Animációs Játszóház oktatási módszereit, amit később be tudnak építeni saját pedagógiai eszköztárukba. A kiadvány a Primanima Print Houseban készül, a stúdió legújabb eszközével, a riso nyomtatóval.

A tavaszi turné további állomásai 2022-ben:

  • május 3., Vásárosnamény
  • május 4., Nyíregyháza
  • május 5., Balmazújváros
  • május 10., Dunasziget
  • május 16., Csepel
  • május 21., Dabas: Mese, mese, mátka – Mesenap (nyilvános esemény)
  • május 27-28., Zalaszentgrót: Városi Művelődési Központ, Gyereknap (nyilvános esemény)

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál idén október 5. és 8. között tér vissza. A felnőtt versenyprogram mellett ismét számtalan gyerekprogram várja majd a kicsiket és a szülőket a budaörsi helyszínen. A látogatók a fesztiválon szintén láthatják majd a kiállítást és megnézhetik a filmválogatást is.

Forrás: Primanima

süti beállítások módosítása