Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ulrich Gábor kísérleti animációját díjazták a magyar filmkritikusok

2022. március 25. - Herczeg Zsófi

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztálya minden év elején megszavazza és kiosztja a Magyar Filmkritikusok Díját, melyet az előző évben bemutatott legjobb filmeknek adnak. A filmkritikusok ma osztottak díjakat, 2021 legjobb magyar animációja Ulrich Gábor Dűne című kisfilmje lett.

Ulrich Gábor 1967-ben született Balázs Béla-díjas mozgóképművész, képzőművész a ’90-es évek óta alkot aktívan. Munkáira jellemző a kísérletezés, témáiban gyakran az emberi test organikus struktúrája jelenik meg, melyet képzőművészeti oldalról vizsgál. Mielőtt című kisfilmjével 2005-ben jelölték a rangos Cartoon d'Or díjra. Ulrich szerzői kisfilmjei számos neves fesztiválon versenyeztek, mint például az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, vagy a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál.

ulrich_gabor_x_dune.jpg

Legújabb filmje a 2020-ban bemutatott Dűne minimalista képi világú animáció, amely domináns hangi világával válik egyszerre történetmesélő és absztrakt alkotássá. Karafiáth Orsolya ezt írta a filmről: "A hangok, mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben."

A háromperces animáció a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, hangdizájnere Chris Allan Tod (Sellők és rinocéroszok), producerei Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm vezetője és a KAFF igazgatója, valamint Muhi András, aki olyan filmek producere volt korábban, mint Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című alkotásai, és Enyedi Ildikó Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmje.

A Dűne számos hazai és külföldi elismerés mellett elnyerte a Genfi Kortárs Művészeti Centrum díját és a Magyar Filmkritikusok díját a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Öt földrész több mint harminc országának fesztiválja választotta versenyprogramjába. A négyperces kísérleti alkotás kísérőfilm is lett: az Oscar-díjra jelölt Uberto Pasolini (Alul semmi) új filmje, Az örökbeadás december 23-tól volt látható a hazai mozikban, mely előtt Ulrich Gábor Dűne című kísérleti filmjét láthatták a nézők.

Forrás: MÚOSZ

süti beállítások módosítása