Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szakály Réka a CEE Animációs Workshopon fejleszti új filmtervét

2022. január 28. - Herczeg Zsófi

Negyedik alkalommal rendezik meg a CEE Animációs Workshopot, mely egy egyéves képzési program animációs producerek és szakemberek számára. Az idei eseményre 12 projektet és 4 producert választottak, köztük Szakály Réka Annát és új filmtervét, a Doghouse-t.

A CEE Animációs Workshop egy egyéves képzési program, amely projektfejlesztésre és szakmai kapcsolatépítésre ad lehetőséget producerek és kreatív csapatuk számára. Az egyéves program főleg olyan országok producereire és projektjeire fókuszál, amelyeknek animációs ipara kevés alkotást termel ki. A cél, hogy az alkotóknak segítséget nyújtsanak tartalomfejlesztés területén a forgatókönyv-fejlesztéstől kezdve a művészeti és gyártási tanácsadásig, valamint a producerek és kreatívok bevonása a nemzetközi animációs iparágba, és animációs projektek fejlesztése a jelenlegi piaci és forgalmazási igényeknek megfelelően. 

A 4. CEE Animációs Workshopra 12 projektet választottak be, valamint 4 producer kapott lehetőséget, hogy projekt nélkül vegyen részt a programban. A 12 filmterv közt 3 egész estés, 3 tv sorozat, egy tv speciál és 5 rövidfilmes projekt van, köztük Szakály Réka Anna első egyedi filmje, a Doghouse.

szakaly_reka_x_doghouse.jpg

Szakály Réka Anna: Doghouse (Forrás: Daazo)

A szinopszis szerint a főszereplő Emma hazautazik rég nem látott szülővárosába, hogy részt vegyen édesanyja “kutyájának” temetésén. Ottléte alatt szembe kell néznie mindazzal, ami elől eddig évekig menekült, és meghoznia egy döntést, ami talán örökre megváltoztathat mindent. Talán a megoldás, ami felé eddig igyekezett végig a háta mögött volt, és most ideje visszanézni. Vissza a nagyszobába, ahol a szörnyeteg liheg.

A 12 percesre tervezett, angol nyelvű dialógot tartalmazó Doghouse-t jelenleg a négy országon átívelő Animation Sans Frontières (ASF) programban fejleszti a rendező, most pedig a CEE Animációs Workshopon kapott lehetőséget további fejlesztésre. A workshop 4 modulból áll: három modul online (február, április, november), egy pedig augusztusban offline, Lengyelországban lesz. A 2D kisfilm fiatal felnőtteknek szól, producere Deák Dániel (Daazo).

szakaly_reka_x_friss_hus_x_chripko_lili.jpg

Szakály Réka Anna a Friss Hús legjobb magyar animációnak járó díjával (Fotó: Chripkó Lili)

Szakály Réka 1995-ben született Tatabányán. Gyerekkora óta járt képzőművészeti szakkörökre, az animációval gimnáziumban találkozott először. 2013 és 2016 között a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapszakán tanult, majd a MOME animáció mesterszakán folytatta tanulmányait, ahol 2020-ban diplomázott Reduction című kisfilmjével. A filmet programjába válogatta többek közt az amerikai Glas Animation, a finn Animatricks és a bolgár IN THE PALACE Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, a 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon elnyerte a legjobb magyar animációnak járó díjat, valamint shortlistes lett a BAFTA/LA diákfilmes versenyén is. Rékával elsőéves MOME hallgatóként interjúztunk 2018-ban, ahol elmesélte hogyan hat rá a panelben töltött gyerekkor, hogyan inspirálja a groteszk és a horror, és milyen filmrendezők vannak rá hatással.

süti beállítások módosítása