Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs Annecy-ban fejlesztheti sci-fi nagyjátékfilmjét

2021. december 08. - Herczeg Zsófi

Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs elnyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál három hónapos művészeti rezidencia programjának ösztöndíját, melynek keretében fejleszthetik a Forró helyzet a hüllők bolygóján című egész estés sci-fi filmtervüket.

A CITIA (ők szervezik az annecy-i fesztivált és a MIFA-t) 2020-ban úgy döntött, hogy elindítja az "egész estés animációs filmek vizuális fejlesztése" elnevezésű művészeti programot, mellyel folytatni szeretnék a forgatókönyvírók támogatását azzal, hogy időt és helyet biztosítanak számukra az alkotásra, a networkingre és projektjeik szélesebb körű láthatóságára. Az artist residency program személyre szabott segítséget kínál a kiválasztott projektekhez, mindezt egy inspiráló környezetben, valamint kapcsolatot teremt az alkotók és az animációs szektor elismert mentorai között.

Jövő április 4. és június 30. között három projekt alkotói csatlakoznak az annecy-i fesztivál residency programjához, melynek keretében az egész estés filmterveik vizuális tervein dolgozhatnak a Papeties – Image Factory-n belül. A 2022-es programra 30 nevezés érkezett, ezek közül választottak ki hármat: a francia Ismaël Joffroy Chandoutis Deep Fake és a mexikói Emilio Ramos Hanta című filmterve mellett Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs Forró helyzet a hüllők bolygóján (Dino Doom on Desert Planet) című projektjét.

dino_doom_still_5.png

2019-es látványtervek a Forró helyzet a hüllők bolygójánhoz (Forrás: Boddah)

A Forró helyzet a hüllők bolygóján főszereplője egy tinédzser meteorlány, NIKU-278, aki az univerzum szélén, a Jupp nevű bolygó körül a szüleivel keringve tengeti unalmas életét. Egyetlen szórakozása különböző féreglyukak megnyitása és távoli univerzumok meglesése. Egy napon beleszeret az Eurth nevű bolygón élő munkásfiúba, Azazba, akiért maga mögött hagyja addigi lakhelyét. A fiú egy dínófarmon dolgozik, titkos hobbija az erotikus sci-fi regények olvasása, és fantáziálás szuperhős énjén. A meteorlány telepatikus képességeivel megbabonázza őt, közeledtével pedig egy óriási forradalmi és szerelmi robbanást idéz elő, mely az elkerülhetetlen végzetükhöz vezet.

Ahogy korábban írtuk az akkor még kisfilmnek tervezett projektről, a felnőtteknek szóló sci-fi animáció a tervek szerint dialógot is tartalmaz, a zenei világát pedig Benjamin Efrati alkotja meg, akivel Zsuzsi és Balázs már a Candide sorozaton is dolgozott. A szatirikus film keveri a 80-as évek sci-fi animációit, a szörnyfilmeket, valamint a kaland- és katasztrófafilmeket jellemző elemeket. A filmhez olyan alkotások szolgáltak ihletforrásként, mint az Idő urai és A vad bolygó René Laloux rendezésében, Az elsüllyedt világok című animációs sorozat a 80-as évekből, és az 50-es évek sci-fi regényeinek borítói. Az egyszerre humoros és szatirikus animáció érinti majd az osztálykülönbségeket, a környezeti katasztrófák, a vallási fanatizmus és a viszonzatlan szerelem témáját.

2019-es látványtervek a Forró helyzet a hüllők bolygójánhoz (Forrás: Boddah)

Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs filmterve 2019-ben részt vett az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál MIFA pitchfórumán, ahol elnyerte az Open Workshop díjat, mely a 3000 eurós pénzjutalom mellett 2-6 hónapnyi filmfejlesztést jelentett a viborgi The Animation Workshop keretében.

Forró helyzet a hüllők bolygóján gyártója a Boddah, producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, akikhez olyan alkotások kötődnek, mint Bucsi Réka LOVE, Tóth Luca Superbia és Lidérc úr, valamint Turai Balázs Róma bukása című animációi.

Forrás: Annecy IAFF

süti beállítások módosítása