Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kiadják DVD-n a felújított Fehérlófiát és a János vitézt

2021. november 26. - dotandline

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum gondozásában jelenik meg DVD-n december 10-én Jankovics Marcell két klasszikusa, a Fehérlófia és a János vitéz, melyeket nemrégiben újítottak fel 4K-ban.

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A népművészetet és a szecessziót egyedi módon ötvöző, színpompás zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. Ez volt Jankovics Marcell életművének első olyan darabja, amelyben a magyar kultúra évszázados értékeit ülteti át rajzfilmre. Bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, és azóta is a magyar nézők egyik kedvence.

A János vitéz teljes körű digitális felújítása a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg. A felújított animációs klasszikust a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinématheque Francaise fesztiválján vetítették először.

feherlofia_dvd.jpg

Az 1981-ben készült egész estés Fehérlófia az azonos című magyar népmesén alapul, cselekménye az avar, hun és magyar mondavilág jelképtárából építkezik, szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A rendező formabontó filmjében a pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek. A Fehérlófiát 1984-ben a Los Angeles-ben megrendezett "animációs olimpián" minden idők legjobb 50 filmje közé választották.

A Fehérlófia 4K felbontású digitálisan felújított változatát a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatóság és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében készítették 2019-ben. Ennek köszönhetően újra világszerte láthatóvá vált egyetemes animációs filmtörténet kiemelkedő alkotása, melyet az amerikai kritikusok is az egekig magasztaltak

A Fehérlófia és a János vitéz külföldön egy Blu-ray kiadványon jelentek meg, itthon külön lehet őket megvásárolni december 10-től 1990 forintért. A filmek eredeti nyelven, angol és akadálymentesített magyar felirattal kerültek a DVD-re, 2:0-s digitálisan felújított hanggal és 4:3 képaránnyal. Extrák sajnos nincsenek a lemezeken. 

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása