Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kiütéssel nyert Papp Laci a Cinemirán

2021. október 25. - dotandline

Október 24-án ünnepélyes díjkiosztó eseménnyel zárult számos teltházas program után a kétnapos Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál. A mustra fődíját, a legjobb magyar rövid gyerekfilmnek járó Aranymókus-díjat B. Nagy Ervin Cserebogarak szériájának Papp Laciról szóló epizódja nyerte. A fesztivál a kicsiknek szóló best of válogatását decemberig országosan elérhetővé teszi óvodák számára.

A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált idén negyedik alkalommal rendezték meg, október elején elsőként külön programmal a 13+-os kamaszok számára, október 23-24-én a Millenárison pedig a kisebb, 4-12 éves korosztálynak szóltak a programok.

A Cinemira KIDS fesztiválon az óránként induló filmes válogatásban korosztályokra bontva, 4-6, 7-9, és 10-12 éveseknek vetítettek rövid animációs és élőszereplős filmeket, emellett nagy érdeklődés övezte a filmszakmával és a színészkedéssel kapcsolatos beszélgetéseket is. A szombati Színész leszek! programban Lovas Rozi, Nagy Ervin, Wunderlich József és Für Anikó meséltek pályájuk kezdetéről, de a gyerekek megismerkedhettek a szereplőválogatás, azaz a casting rejtelmeivel is Steinhauser Andrea casting director és Tiszeker Dániel filmrendező segítségével. A vasárnapi Rutkai Bori Banda koncert után egy különleges workshop keretében videóklipet forgathattak a zenekar tagjaival; a bűvészkedés iránt fogékonyak pedig megismerhették Rodolfo legendás trükkjeit Kelle Botond bűvész előadásában, és a 110 éve született, legendás illuzionista életútját idézte fel lánya, Gálvölgyi Judit és unokája, Gálvölgyi Dorka. 

papp_laci3.jpg

B. Nagy Ervin: Cserebogarak  Papp Laci

A Cinemira interaktív fesztivál, a népszerű filmes beszélgetések mellett teltházzal mentek a workshopok is: a gyerekek számára az egyik legizgalmasabb programnak bizonyultak a kaszkadőr, a tánc, az animáció és a filmtrükk workshopok.

A Cinemira KIDS emellett versenyfesztivál, ahol a rangos szakemberekből álló zsűrik Aranymókus-díjjal díjazták a legjobb alkotásokat, valamint az esemény elmaradhatatlan részeként Gyerekzsűri döntött a fesztivál fődíja, a legjobb magyar rövid gyerekfilmnek járó Aranymókus-díjról és a vele járó 300 ezer forintról.

A 4. Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a legjobb magyar rövid gyerekfilm díját B. Nagy Ervin Cserebogarak szériájának Papp Laciról szóló epizódja nyerte. Az  animáció 1937-ben, Angyalföldön játszódik, ahol a tízéves Papp Laci barátaival minden délután a fóti utcai grundra jár le focizni. A környék nagy vagányai is betévednek hozzájuk és elveszik a labdájukat. Laciék elhatározzák, hogy kesztyűt húznak és megtanulnak bunyózni.

A legjobb rövid animáció az orosz Anna Kuzina Meleg csillag című kisfilmje lett, melyben egy madárka tart rendet az égen, ám takarítás közben véletlenül leejt egy csillagot, amire gyerekek találnak rá odalent a Földön. Az animációs zsűri különdíját a szintén orosz Ira Elshansky A másik farkas című filmje kapta. A rajzfilm három jól ismert mesében, Piroska, a hét kecskegida és a három kismalac történetében cseréli ki az ordas farkast egy vegetáriánus farkasra. Az okostelefonok, az elvarázsolt internet-erdő és egy sajátos zenei tehetséggel megáldott kis kecskebak is szerephez jutnak.

A legjobb rövidfilm a svéd Christian Zetterberg Zuhanyfiúk című filmje lett, melyben a csapattal folytatott heves edzőmérkőzés után a 12 éves Viggo és Noel hazamennek, és mindenféle kihívást találnak ki maguknak, hogy összemérjék az erejüket. A rövidfilm zsűri különdíját a kanadai Hugo Chetelat Visszatekerés című filmje kapta, melyben a főhős Leo meglátogatja nagyapját, az idős férfi azonban már nem tud beszélni sem, a fiú váratlanul mégis megtalálja a módját, hogy kommunikálni tudjanak.

reven_och_tomte.jpg

Yaprak Morali, Are Austnes: A róka és a törpe

Az ECFA-díj (az Európai Gyerekfilm Szövetség díja) a norvég rendezőpáros, Yaprak Morali és Are Austnes A róka és a törpe című filmjének járt. A filmben az éhes róka ennivalóra vadászik egy hideg téli éjszakán. Az erdő szélén egy kis farmra lel, ám ahogy közelebb lopakodik a tyúkólhoz, fülön csípi az őrségben álló törpe.

A Cinemira idén is külön videófilmes versenyt hirdetett 10-14 éves gyerekeknek, akik saját filmet forgathattak adott témára. A legjobb gyerekek által készített film Junior Aranymókus díját Bukovszki Borbála A rab gólya és Egyszer talán majd mégis vége lesz című kisfilmjeivel nyerte el. A videóverseny különdíját Szentgyörgyvári Laura és Körmendi Márton Csak egy álom volt című rövidfilmjükért kapták, valamint Kozma Csenge a Szabadság című alkotásáért.

A Cinemira Filmfesztivál idén is megismétli tavalyi nagy sikerű, országos akcióját: 2021. december 3-ig ingyenes hozzáférést biztosít magyarországi óvodáknak a fesztivál kicsiknek szóló, best of válogatásához. A programra jelentkezni a www.cinemira.hu weboldalon lehet. 

Forrás: Cinemira

süti beállítások módosítása