Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Őket díjazták a 15. KAFF-on

2021. augusztus 16. - dotandline

Szombat este kiosztották a kecskeméti Hírös Agórában a 15. Kecskeméti Animációs Fesztivál díjait. 6 zsűri értékelte a mintegy 90 versenyalkotást és 19 kategóriában adtak díjakat.

A magyar filmek díjairól Barta Dóra, Demeter Éva, Kollarik Tamás, Nyerges András és Waliczky Tamás döntöttek. A legjobb animációs munka díját Ulrich Gábor Dűne című kisfilmjének adták, a legszínvonalasabb képi formanyelvért járó díjjal Szöllősi Anna Helfer című MOME diplomafilmjét jutalmazták, a legjobb elsőfilmnek Osztós Zsófia Akárhová című METU filmjét választották.

A legjobb diákfilm díját Gyarmati Lejla Mostanában nagyon című alkotása kapta, valamint külön dicséretben részesült Osztós Zsófia Akárhová, illetve Wator Ádám Patrik és Fekete Attila Sunshower című animációja. Mindhárom kisfilm a METU animáció szakán készült. A legjobb alkalmazott animáció díját Pataki Szandra vihette haza Globális öngyilkosság című munkájáért.

pa_kis_panelom_01.png

Darabos Éva: Pá, kis panelom!

A Magyar Filmkritikusok díját Ulrich Gábor Dűne című kisfilmje kapta, külön dicséretben részesült Darabos Éva Pá, kis panelom! és Horesnyi Máté A kisebbik rossz című műve.

A legjobb magyar tévésorozat és a legjobb európai tévésorozat díját is Horváth Mária Cigánymesék című szériájának Valaha madarak voltunk című epizódja kapta, akárcsak a legjobb 3D-s film és a legjobb forgatókönyv díját. A legjobb magyar tévésorozat második helyezettje Glaser Kati Városi legendák szériájának Családi ökörség című munkája lett, az európai szekcióban az ír David McGrath Pablo sorozatának Villakanál című része pedig dicséretben részesült. 

A Junior zsűri díját az európai filmek kategóriában a horvát Matija Pisacic Glória kalandjai sorozatának Gyilkosság a székesegyházban című epizódja nyerte. A diákok a magyar filmek közül Ducki Tomek Plantarium című alkotását találták a legjobbnak.

ducki_tomek_x_plantarium.jpg

Ducki Tomek: Plantarium

Az európai egész estés filmek versenyének zsűrije – Milorad Krstić, Varga Zoltán és Menyhei Szabolcs – és a közönség is Tomm Moore Wolfwalkers című filmjét választotta a legjobbnak. 

A legjobb európai tv-special díját a francia Guillaume Loring Vanille című munkája nyerte, a belga Julien Bisaro Choum kalandos útja című filmjét pedig dicséretben részesítette a Klingl Bélából, Baksa Balázs és Horváth Mártából álló zsűri.

A KAFF és a Dot & Line közös kritikaíró pályázatának nyertese Szabó Hajnalka Így alszunk mi című írása lett, a második helyen Böhm Norbert Az állatokat megesszük ugye? című alkotása végzett, a harmadikon pedig Nagy Tibor Körbe érő zsákutca című munkája. Különdíjat kapott Gergely Zazi a Farkasokkal suttogó című írásáért.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Ifjúsági zsűri díját B. Nagy Ervin Cserebogarak sorozatának Papp Laci című epizódja nyerte.

Forrás: KAFF

süti beállítások módosítása