Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ternovszky Bélával és Gelley Bálinttal zárul az Animációs esték

2021. július 01. - dotandline

Ternovszky Bélával és Gelley Bálinttal zárul az MMA Animációs esték beszélgetéssorozata. A csütörtöki virtuális eseményen szó lesz többek között a generációk közti kommunikációról, a rendezői szerepről és a Macskafogó 2-ről is.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által életre hívott estéken eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz. Az eddigi adások vendégei voltak Orosz Anna Ida és Fülöp József, Rófusz Ferenc és Vácz Péter, Varsányi Ferenc és Fazakas Szabolcs. Az utolsó eseményen a házigazda, Kollarik Tamás producer, egyetemi oktató többek között arról vet fel kérdéseket, hogy hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak? Rajzfilmben pontosan mit jelent a rendezői szerep, és hogyan merült fel a Macskafogó folytatása?

ternovszky_bela.jpg

Ternovszky Béla (Forrás: Filmarchív)

Az aktuális rész vendége Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, a fiatal generációt pedig Gelley Bálint képviseli.

Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, aki kezdetben a Pannónia Filmstúdiónál, később a Filmvállalatnál dolgozott, 1979-ben pedig a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál helyezkedett el. Nevéhez kötődik az NSZK–osztrák–magyar filmsorozat, a Pumukli kalandjai, amelynél a magyar animációt rendezte. Első saját rövidfilmje, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet. Nepp Józseffel együtt rendezte a Mézga család sorozatot, a Kérem a következőt! sorozatot, de közreműködött a Gusztáv -sorozatokban is. A nemzetközi hírnevet az 1986-os Macskafogó című rajzfilm hozta meg számára. Az alkotás folytatása, a Macskafogó 2. – A sátán macskája című 2D-s számítógépes produkció 2007. december 20-ára készült el.

gelley_balint_x_pozsonyi_janka.jpg

Gelley Bálint (Fotó: Filmhu/Pozsonyi Janka)

Gelley Bálint 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. 2015-ben Szederkényi Bellával megalapította a CUB Animation stúdiót, amelynek fő profilja a gyerekeknek, illetve családoknak szánt tartalmak készítése. A CUB-bal évek óta zajlik az együttműködés a New York-i TED-Ed oktatócsatornával. Gelley Bálint a Magyar Animációs Producer Szövetség alapító-, és elnökségi tagja, az MMA ösztöndíjasa. A fiatal szakember Magyari Andrea azonos című filmje alapján rendezte az Átjáró Másvárosba című animációs sorozatot, producerként pedig olyan alkotások kötődnek nevéhez, mint a Macskakirálylány és a HIDE (Búvóhely), illetve a jelenleg is gyártás alatt lévő Rozi és Zafír sorozat és A szív kertje című kisfilm.

Az online Animációs esték – Hagyomány és haladás utolsó beszélgetése július 1-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján.

süti beállítások módosítása