Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Június 22-én búcsúztatják Jankovics Marcellt

2021. június 15. - dotandline

Június 22-én, kedden 14.30-kor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől  közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hétfőn az MTI-vel.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze, az MMA tiszteletbeli elnöke május 29-én, 79 éves korában hunyt el. Temetése a Katolikus Egyház szertartása szerint történik.

Jankovics Marcell népszerűségét animációs filmjei mellett közösségépítő, pozitív lelkiségének köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége. Vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt.

A hetvenes években a Kisképzőben, majd 1981-től az Iparművészeti Főiskolán tanított animációt. 1994-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagja, két évvel később a Pannóniafilm Kft. ügyvezető igazgatója lett. Volt a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának, illetve a Magyar Művelődési Társaság elnöke is.

jankovics_marcell_2021.jpg

Jankovics Marcell otthonában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Első egész estés rajzfilmje, a János vitéz 1973-ban készült el, majd 1981-ben mutatták be a másodikat, a Fehérlófiát. 1975-ben Oscar-díjra jelölték Sisyphus című filmjét, Küzdők című alkotása elnyerte a cannes-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díját 1977-ben. Ebben az évben kezdte el a Magyar népmesék sorozatot, amelyet forgatókönyvíróként, rendezőként, tervezőként 2002-ig gondozott. Az ember tragédiája című Madách-mű rajzfilmváltozatáért a Magyar Újságírók Országos Szövetségének díját kapta meg 2012-ben. Legutolsó műve Arany János Toldi című verses regényének animációs adaptációja, melynek munkálatai idén év elején fejeződtek be. A sorozat nagyjátékfilmes változatát továbbra is tervezik alkotótársai. Jankovics Marcell életéről és munkásságáról itt emlékeztünk meg hosszabban.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása