Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Rófusz Ferenccel és Vácz Péterrel folytatódik az Animációs esték

2021. május 19. - dotandline

Rófusz Ferenccel és Vácz Péterrel folytatódik az MMA Animációs esték beszélgetéssorozata. A csütörtöki virtuális eseményen szó lesz többek között a magyar filmgyártás helyzetéről, a MOME jövőjéről az animációs filmgyártás oktatásában, valamint a különböző animációs trendekről.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által életre hívott estéken eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz. Az eseményen a házigazda, Kollarik Tamás producer, egyetemi oktató többek között arról vet fel kérdéseket, hogy melyek azok a szempontok, amelyek a művészeti értékek létrehozásához elengedhetetlenek; miben áll a tehetségek gondozása, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak; valamint hogy mi az állam szerepe, a támogatási rendszerek szükségessége, a piac, valamint a mecenatúra és a kultúra kapcsolata.

rofusz_ferenc_x_az_utolso_vacsora.jpg

Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora készítése közben (Forrás: MTI/Éberling András)

Az aktuális rész vendége Rófusz Ferenc Oscar-díjas magyar rajzfilmrendező, akinek pályája 1968-ban indult a Pannónia Filmstúdióban. Ő az első magyar, aki hazánkban készült filmért, az 1981-es A légy című produkcióért kapott Oscar-díjat. 1984-ben Németországba utazott, ahol animációs tévésorozatokon dolgozott, ezt követően 1988-tól a torontói Nelvana Ltd. animációs cég munkatársa lett. Három évvel később megalapította saját animációs cégét, a Super Fly Films Inc.-t. Kreatív rendezőként több mint 60 reklámfilm fűződik nevéhez. Rófusz Ferenc 2001-ben visszaköltözött Magyarországra és jelenleg is számos filmötleten dolgozik, legutóbb Az utolsó vacsora című kisfilmjét láthattuk.

vacz_peter_2020.JPG

Vácz Péter

Az este folyamán a fiatal generációt Vácz Péter animációs filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa képviseli. Tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tervezőgrafika szakán kezdte, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen animáció szakán folytatta. MOME tanulmányai alatt részt vett az ASF nemzetközi animációs produkciós workshopon és elvégzett egy professzionális 3D-animátori képzést Dániában. Patakiskola című BA diplomafilmjét több mint 20 nemzetközi fesztiválon vetítették, 2013-as MA diplomafilmje, a Nyuszi és Őz pedig számos nemzetközi fesztiválon több mint 120 díjat nyert. 2015 óta Budapesten alkot és szakmai munkái mellett animációs gyakorlatot és elméletet tanít az Illyés Művészeti Akadémián és a MOMÉ-n. Az elmúlt években videóklipeket és reklámfilmeket is készített.

Az online Animációs esték – Hagyomány és haladás május 20-án, csütörtökön este 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján, a facebook-esemény pedig itt található.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása