Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációk a 18. Anilogue-on

2020. november 26. - dotandline

Már tart a 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, ahol a Toldi Távmozin keresztül az egész ország területén láthatóak a világ legjobb és legújabb animációs filmjei, köztük számos magyar alkotással. Idén 24 rövidfilm van versenyben a legjobb film díjáért, 15 film a legjobb gyerekfilm díjáért, mindkettőben 3-3 magyar alkotással.

November 26-án 19.30-kor a rövidfilmes versenyprogram első blokkjában vetítik Darabos Éva Pá, kis panelom! című MOME Anim diplomamunkáját. A film elején főszereplőnk arról értesül, hogy hamarosan el kell költöznie otthonából, búcsúkönnye pedig betonnehéz monolittá fejlődik. November 27-én 19.30-kor a második versenyblokkban lesz látható Ulrich Gábor Dűne című filmje, mely hullámzás képzelet és valóság között, ahol egy szörnyű titok rezeg a sejtjeinkben dúló szélben. Végül november 28-án 17 órakor a harmadik rövidfilmes blokkban lesz műsoron Lantos Júlia Inkognitó című METU alkotása, melynek főhőse egy fiatal lány, aki olyan hidegháborúban él, ahol nem lőfegyver vagy bomba a harci eszköz, hanem az elidegenedés, a céltalanság és az önzés. 

lantos_julia_inkognito.jpg

Lantos Júlia: Inkognitó

A fesztivál gyerekfilmes versenyében szerepel Orosz Judit Odakint című MOME Anim diplomamunkája, melyben egy kislány bújócskázás közben elmerül a kertben, majd egészen távolra keveredik onnan. Ulrich Sára Kérdezős vers című filmecskéjében – mely Tóth Krisztina versén alapul – egy kislány vicces és fura kérdéseket tesz fel az anyjának. M. Tóth Géza és Jurik Kristóf Kuflik szériájának Tengerre kuflik! epizódjából megtudjuk, hogy egy kiadós tavaszi zivatar után remekül lehet tapicskolni a pocsolyákban.

Két online workshop is színesíti majd a fesztivál kínálatát. Az elsőben – pénteken 15 órakor – a híres Amanita Design cseh számítógépes játékfejlesztő cég egyik munkatársa tart előadást új fejlesztéseikről, 17 órakor pedig Több, mint filmzene címmel Alpár Balázs tart játékos, interaktív, élmény-pedagógiára épülő zenei foglalkozást rendezőknek, vágóknak és producereknek azzal a céllal, hogy segítse a filmkészítők zenei és hangi koncepcióinak tudatosabb kialakítását.

my_favourite_war.jpg

Ilze Burkovska Jacobsen: A kedvenc háborúm

A november 29-éig tartó fesztiválon 52 alkotást – köztük három egész estés filmet – láthatnak a nézők. A nyitófilm az optimista kóbor kutyáról szóló Marona csodálatos kalandjai, levetítik az Annecy-ban és Bucheonban egyaránt díjat nyert A kedvenc háborúm című alkotást, míg a zárófilm a japán Ayumu Watanabe A tenger gyermekei című animéje lesz. A fesztivál utolsó napján a portugál animációból láthatnak ízelítőt az érdeklődők, a vetítés után pedig az alkotókkal lesz zoom közönségtalálkozó.

A vetítésekre előadásonként 1500 Ft-os áron válthatóak jegyek a Toldi Távmozi oldalán. A 18. Anilogue az NKA támogatásával, a Francia Intézettel, a Japán Alapítvánnyal, a Camões Intézettel és a Cseh Centrummal együttműködve valósulhat meg.

süti beállítások módosítása