Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációsok is kiállnak a lengyel nők mellett

2020. november 10. - Herczeg Zsófi

Két hete írtuk, hogy a lengyel animációsok hidegrázósan erős animációs montázsfilmmel álltak ki az október 22-én meghozott abortusztörvény ellen. Most a magyar animációsok is a szolidaritásukat fejezték ki a lengyel nők mellett.

A Lodz-i Filmiskola animációs diákjaihoz hasonlóan a magyar animációsok is a saját eszközeikkel szerették volna kifejezni szolidaritásukat a lengyel nők felé. A 23 alkotó, köztük többen a MOME és METU volt vagy jelenlegi diákja, készített egy háromperces montázsfilmet a jövőjükkel kapcsolatos félelmeikről: "A lengyelországi helyzet, bár nem érinti közvetlenül hazánkat, mégis sokkolt minket, és rájöttünk, hogy milyen könnyen fordulhatnak rosszra a dolgok. Munkánkkal a saját, jövővel kapcsolatos félelmeinket akartuk megjeleníteni, miközben szolidaritásunkat is szeretnénk kifejezni a lengyel nők felé. Hiszünk abban, hogy együtt képesek vagyunk változást elérni, vagy változásra ösztönözni." 

solidarity_with_polish_women.png

A kisfilm vágója Mészáros Bori volt, a zenét Szűcs Bertalan szerezte hozzá. Az animációban részt vevő alkotók: Ábrányi Luca, Balogh Fábián, Darabos Évi, Debreczeni Zoltán, Debreczeni Zsuzsanna, Dudok Edit, Eckensberger Lilian, Gáti Ráhel, Gyulai Panni, Hohner Alexandra, Hollós Kata, Kádár Melinda, Mészáros Bori, Nagy Ádám Ferenc, Pálos Emma, Pataki Szandra, Pethő Zsófia, Sárdi Katalin, Somogyi Sára, Szakály Réka Anna, Szénásy Zsófi, Szremkó Bettina, Veress Nikoletta.

süti beállítások módosítása