Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Felújítják a Habfürdőt és Macskássy Gyula életművét

2020. október 29. - Herczeg Zsófi

A Magyar Nemzeti Filmarchívum az animáció világnapja alkalmából összeszedte milyen animációkat újítottak fel, és melyekbe kezdtek bele: többek közt a Habfürdő, Macskássy Gyula korai reklámfilmjei, Richly Zsolt és Orosz István animációinak restaurálásán is dolgoznak.

Mint írják, Kovásznai György 1979-ben bemutatott, egyetlen egész estés animációjának, a Habfürdő 4K felbontású digitalizálása a napokban kezdődött meg, melyet a Filmarchívum és a Filmlabor restaurátor csapata közel három hónap alatt újít fel az Európai Filmarchívumok Egyesülete (ACE) klasszikus filmeket népszerűsítő programjának keretében. A Kreatív Európa által támogatott projekt célja, hogy elősegítse az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális restaurálását, és széleskörű bemutatásukkal felhívja a figyelmet az európai filmarchívumok munkájára.

Kovásznai kultfilmjének bemutatója éppen 40 évvel ezelőtt, 1980 április 6-án volt, ennek alkalmából tavasszal 40 érdekességet szedtünk össze a filmmel kapcsolatban. A Habfürdő egy orvosi felvételire készülő lány, egy kirakatrendező és annak menyasszonyának szerelmi háromszögéről szól, pár óra eseményeit foglalja magába sok-sok zenei inzerttel. Gyakorlatilag inkább egy "musical-montázs", mely "egy művészettörténeti, filmtörténeti stílus-idézetekből összeállított vizuális világgá állt össze" és "szociográfiai igénnyel kíván beszélni a magyarországi társadalmi-gazdasági helyzetről, miközben meg akar felelni a szórakoztató játékfilm követelményeinek is" – ahogy Iványi-Bitter Brigitta fogalmazott a 2010-ben kiadott Kovásznai monográfiában.

habfurdo_still_3.jpg

Kovásznai György: Habfürdő

Éppen öt éve jelent meg a Macskássy Gyula életét feldolgozó könyv a Magyar Nemzeti Digitális Archívum kiadásában, mely tartalmazott egy DVD-t Macskássy reklám-, mese- és rövidfilmjeinek válogatásával, valamint pár éve kiadtak két DVD-t (A kiskakas gyémánt félkrajcárja és más mesék, Egér és oroszlán) szintén a Macskássy mesefilmekkel. A Nemzeti Filmintézet 2021-ben ismét előveszi Macskássy Gyula életművét: a rendező negyven évet felölelő munkásságának teljeskörű digitális restaurálását a Filmarchívum és a Filmlabor együttműködésében, Macskássy születésének 110. évfordulójára, 2022-re valósítják meg. Ennek munkálatai szintén a napokban kezdődtek el.

A Habfürdőn és Macskássy Gyula életművén kívül Richly Zsolt és Orosz István rövidfilmjeinek felújításába is belekezdtek a Filmarchívum munkatársai. De 2020-ban sem maradunk felújított animációk nélkül: ahogy olvashatjuk, még idén lezárul a kollázsanimációival világhírűvé vált Reisenbüchler Sándor 1964 és 2002 között készített 16 darab szerzői rövidfilmjének teljeskörű digitális restaurálása.

reisenbuchler_sandor_x_az_1812-es_ev.jpg

Reisenbüchler Sándor: Az 1812-es év (Forrás: NFI)

A Filmarchívum korábbi, 4K felújításai közé tartozik Jankovics Marcell két egész estés animációja: az 1973-ban bemutatott János vitéz, valamint az 1981-es Fehérlófia, melyeket nemrég mutattak be Amerikában is, az Arbelos forgalmazásában. Hogy mennyire el voltak ájulva az amerikai kritikusok a Fehérlófiától, arról itt írtunk. A Fehérlófiát nemsokára Németországban is bemutatják a Bildstörung forgalmazásában.

Ezen kívül még idén a boltokba kerül Ternovszky Béla Macskafogó című kultfilmje digitálisan restaurált, díszdobozos változatban, 2021-ben pedig Jankovics Marcell filmjeit szerezhetjük meg díszdobozos kiadványban, szintén a Filmarchívum kiadványaként.

macskafogo_dvd.jpg

A díszdobozos Macskafogó (Forrás: NFI)

Forrás: Magyar Nemzeti Filmarchívum

 

süti beállítások módosítása