Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Polgár lányok mindenkit lepipáltak a Cinemirán

2020. október 26. - dotandline

A Polgár lányokról szóló rajzfilm nyerte a Legjobb Magyar Gyerekfilm díját a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon. A legjobb élőszereplős kisfilm egy iskolai beilleszkedéséről szóló izraeli alkotás, a legjobb animáció egy szlovák stop-motion lett. Az Európai Gyerekfilm Szövetség díját magyar animációs kisfilm, a Kippkopp a hóban kapta.  

Október 24. és 25. között zajlott a budapesti Akvárium Klubban 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen családoknak szóló filmfesztiválja. A versenyprogramban a közönség a világ minden tájáról több mint 40 gyereknek szóló animációs és élőszereplős kisfilmmel találkozhatott. A legjobb filmeknek járó Arany Mókus díjakról a szakmai zsűri döntött, továbbá díjat osztottak az Európai Gyerekfilm Szövetség (ECFA) képviselői is. A fesztivál fődíjasát, a Legjobb Magyar Gyerekfilm díjazottját gyerekzsűri választotta ki.

b_nagy_ervin_x_a_polgar_lanyok.png

B. Nagy Ervin: A Polgár lányok

A Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó Arany Mókus-díjat és az azzal járó 300.000 Ft-s pénzdíjat B. Nagy Ervin Cserebogarak szériájának A Polgár lányok című epizódja nyerte (a film itt megtekinthető). A gyerekzsűri külön dicséretben részesítette Mészáros Bori a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült stop-motion animációját, Az utolsó Yetit (a film itt megtekinthető).

a_papirsarkany.jpg

Martin Smatana: The Kite

Az legjobb animációs filmnek járó Aranymókus-díjat a szlovák Martin Smatana The Kite című alkotása kapta. A három zsűritag, M.Tóth Géza Oscar-jelölt animációs rendező, Libor Anita, a Nőklapja.hu főszerkesztője és Jerzy Moszkowicz, az Ale Kino! Fesztivál igazgatója így indokolta a döntést: "A Kite bár gyerekfilmnek látszik, és főszereplője is gyermek, mégis komoly, érzelmes témáról szól. A mély filozófiai témákat játékos formában és egy ritkán látható technikával mutatja meg”. Az animációs zsűri külön kiemelte Fokion Xenos görög animációs rendező alkotását, a Heatwave-et: "Jó ritmusban, üde humorral mesél egy mindannyiunk számára ismerős történetről, egy technikailag is figyelemreméltó akciójelenettel." (A Heatwave itt megtekinthető.)

Az Európai Gyerekfilm Szövetség (ECFA) különdíját elsőként nyerte meg magyar alkotás, Fabók Szilvia és Tama Mikori Kippkopp a hóban című animációs filmjét díjazta a szövetség zsűrije.

kippkopp_a_hoban_latvanyterv.jpg

Fabók Szilvia, Tama Mikori: Kippkopp a hóban

Az élőszereplős rövidfilmek között az izraeli Ruchama Ehrenhalt Give It Back című rövidfilmje győzedelmeskedett. A zsűri indoklása szerint "a film pontosan, érzékenyen és eredeti módon mutatja be, milyen nehézségekkel jár egy kamasz számára, hogy beilleszkedjen egy új iskolai környezetbe, és sikeresen kapcsolatot teremtsen másokkal." Az élőszereplős filmek zsűrije, Balázsy Panna műsorvezető, Visky Ábel filmrendező és Márketa Pasmova, a Zlín Filmfesztivál művészeti igazgatója külön kiemelte a német Andreas Cordes és Robert Köhler Boje című alkotását "egy apa és fia kapcsolatának költői és elegáns ábrázolásáért."

A CINEMIRA gyerekeknek szóló videópályázatának fődíját megosztva Rudi Máté Virágzó zátony és Mócsai Bence Symbol című alkotásai nyerték, valamint különdíjban részesült Csáki Júlia Zero Waste és Király Dominik Műanyagmentesség című filmje.

Forrás: Cinemira

süti beállítások módosítása