Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációkat díjaztak a Hét Domb Filmfesztiválon

2020. október 14. - dotandline

Befejeződött a IV. Hét Domb Filmfesztivál, melyet idén a koronavírus miatt online vetítés formájában tartottak meg. A fesztiválon két magyar animáció kapott díjat: az egyéb kategória fődíját vihette haza M. Tóth Géza Mitch-Match című sorozatának Bűvész című epizódja, Rofusz Kinga Otthon című animációs rövidfilmje pedig a rajz- és animációs kategória fődíját nyerte.

Először szavazhattak a nézők is a Hét Domb Filmfesztivál döntőbe jutott filmjeire szeptember 21-től október 4-ig. A járványhelyzetre való tekintettel a IV. Hét Domb Filmfesztivált online formában rendezték meg, azonban az új felület újabb lehetőségek megjelenését is lehetővé tette. Az eddig alapvetően a szakmai döntésekről szóló elbírálás mellé a közönség értékelésére is lehetőség nyílt az online vetítéseknek köszönhetően.

Az október 10-én tartott díjátadón a Pokorny Lia, Rófusz Ferenc és Réz András alkotta háromfős zsűri döntése mellett a közönség szavazatai alapján a legnépszerűbb film is díjat kaphatott. A fesztiválon a hat felnőtt és egy diák kategóriában összesen 21 díjat osztottak ki.

rofusz_kinga_x_otthon.png

Rofusz Kinga: Otthon

A rajz- és animációs kategóriájának fődíját Rofusz Kinga a KGB Stúdióban készült Otthon című animációs rövidfilmje nyerte, mely egy család költözésének történetét, a régi otthon elvesztését és egy új otthon megteremtését meséli el. A produkció a grafikus-illusztrátor Rofusz Kinga két éve megjelent, azonos című könyvéből készült. A közel 8 perces alkotás digitális technikával készült, de a hagyományos papírkivágásos mozgatási stílusban, Szántó Zsanett volt a vezető animátor, a zenéjét Salamon Eszter szerezte. A nemrég elhunyt Richly Zsolt még végigkísérte az egész filmet, ahogy korábban minden korábbi munkáját is, mivel ő volt a tanára és mentora a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Az animációs rövidfilm legközelebb a CINANIMA portugál animációs filmfesztiválon lesz látható november 9-15 között. A filmet itt lehet megnézni online.

zafir_es_rebeka.jpg

Szoboszlay Eszter: Cigánymesék - Zefír és Rebeka

A rajz- és animációs kategória második helyezettje a Cigánymesék sorozat Zefír és Rebeka című része lett Szoboszlay Eszter rendezésében. Az epizódban a gazdag kereskedő lánya, Rebeka beleszeret Zefirbe, a szélkirály fiába, aki a megszólalásig hasonlít rá. Boldogsága beteljesedhet-e a szépség, a pénz és az erőszak eszközeivel? A harmadik helyezett Cakó Ferenc Világzabáló és a visszacsinálók című filmje, mely Lackfi János jóról és rosszról szóló történetét adaptálja.

Az Egyéb kategória első helyezését M. Tóth Géza Mitch-Match című sorozatának Bűvész című epizódja nyerte. A Mitch-Match sorozat főszereplője egy szál gyufa, aki minden egyes epizódban útnak indul, és sok-sok különös, játékos és fantáziadús kaland végén mindig visszatér a dobozba. Egyetlen szál gyufa, egyszerű használati tárgy, egyúttal végtelen lehetőség a játékra, a fantázia szabadon engedésére.

Forrás: KGB, Hét Domb Filmfesztivál

süti beállítások módosítása