Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar lány és őrületes kocsmasztorik a Cartoon Springboardon

2020. október 02. - Herczeg Zsófi

Négy év után ismét van magyar projekt a Cartoon Springboardon: Csánki Zsófia frenetikus kocsmasztorikat bemutató Urban Bourbon című sorozatterve.

A Cartoon Springboard az európai animációs iskolák fiatal tehetségei számára szervezett pitchfórum, ahol az elmúlt öt évben végzett ifjú alkotók lehetőséget kapnak új filmterveik bemutatására az audiovizuális világ szakemberei előtt, és nem mellesleg gyakorlatot szereznek a pitchelésben. A fórumot október 27. és 29. között rendezik meg, a járvány miatt online.

A háromnapos eseményen egyrészt az animációs szakma szereplői (műsorszolgáltatók, forgalmazók, gyártók, sales ügynökök, stb.) tartanak előadásokat és látják el hasznos tanácsokkal az alkotókat, másrészt a fiatalok prezentálják ötleteiket, ami lehet tv-speciál, sorozat, egész estés film vagy akár transzmédia projekt (rövidfilmtervek nem szerepelhetnek ezen az eseményen, arra ott van a Cartoon Forum).

csanki_zsofia_x_urban_bourbon.png

Csánki Zsófia: Urban Bourbon

Az idei Cartoon Springboard programjába 22 projektet választottak, köztük egyetlen magyarként szerepel Csánki Zsófia Urban Bourbon című terve. Lefogadom, hogy mindannyian részesei voltunk már olyan beszélgetésnek egy-két pohár alkohol mellett, amikor valami elképesztően hihetetlen sztorit hallottunk. Csánki Zsófi pont ilyen történeteket gyűjtött össze, melyeket webre vagy tévére szánt animációs sorozatként mesélne el másoknak. A széria minden egyes részében egy újabb őrületesen vicces és elképesztő sztori jelenik meg, amit valaki elmesélt egy bárban. A kétpercesre tervezett epizódok egy-egy történetet foglalnak össze, vagy akár több történetet hasonló témakörben. Az alkotók kiemelik, hogy ezek a sztorik valóban megtörténtek, még ha nehéz is elhinni. Az eseményeket komikusoktól hallanánk egyfajta podcast formában, amit vibráló és humoros animáció vizualizál.

Csánki Zsófia idén végzett a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció mesterszakán a horror műfajába belekóstoló Calliope című diplomafilmjével, melyben egy fiatal fiú felfedez egy Calliope nevű bizarr klubot, ahol kielégítené kalandvágyát, ám mit sem sejt arról, hogy milyen rejtelmek várják rá ajtó túloldalán. A zsáner korábban sem állt távol Zsófitól, a Danse Macabre című alapszakos vizsgafilmjének középpontjában egy haldokló, tolószékbe kényszerült ember áll. A film az elmúlás három stádiumát dolgozza fel: a kiszolgáltatottságot, a küzdelmet és az elfogadást, mindezt a kortárs tánc nyelvén elbeszélve. Zsófi Ágyálmok című munkájában három fiatal legvadabb erotikus álmaikról beszélget, melyben az alkotó egyfajta dokumentarista stílusban illusztrált párbeszédet mutat be élénk, merész fantáziavilággal ábrázolva.

csanki_zsofia_x_calliope.png

Csánki Zsófia: Calliope

A Cartoon Springboardon legutóbb négy éve, 2016-ban szerepelt magyar projekt a Cartoon Springboard-on: Rónyai Balázs Betontenger című játékterve, Farmosi Emi Fruitloopery című szériaterve, illetve Bera Nándor Pony Tale szériaötlete. 2015-ben szintén három magyar projekt mutatkozott be az eseményen: Gellár Csaba Blackwood, valamint Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka Operation Burning Corset című sorozattervei, illetve Gelley Bálint és Tünde Vollenbroek That’s Not Nice című cross-média projektje.

süti beállítások módosítása