Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Sci-fi animáció nyerte a Cinemira pitchfórumát

2020. szeptember 28. - dotandline

A 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál szakmai napján került sor az I.  Gyerek-és Ifjúsági Film Pitchfórumra. Az eseményen tizenkét, fiatal közönségnek szóló filmterv versenyzett, köztük hat animációs projekt. A 300 ezer forintos fődíjat Kolozsi László animációs filmterve nyerte, a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat Goldberg Emília nagyjátékfilmterve kapta.

Szeptember 25-én tizenkét alkotó prezentálta élőszereplős vagy animációs projektjét az első Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumon. Az előadásokról a háromtagú szakmai zsűri (Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, Ternovszky Béla animációs rendező, NFI televíziós döntőbizottsági tag, Divinyi Réka forgatókönyvíró) adott visszajelzést. A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál hagyományának megfelelően a fődíjast gyerekzsűri választotta ki, valamint a filmes szakemberekből álló közönség is megszavazta kedvenc filmtervét.

mnemoszune2020.jpg

Mnémoszüné2020: A Hold emlékei látványterv (Forrás: Cinemira)

A gyerekzsűri a legjobb filmtervnek járó Aranymókus-díjat és a 300.000 Ft-os pénzdíjat Kolozsi László Mnémoszüné2020: A Hold emlékei című animációs filmtervének adta. A történet főhőse egy magyar származású űrhajós, akit Pedrónak becéznek, mert olyan sötét a bőre. Pedro akkor tér vissza az űrből, amikor itt a Földön mindenki elvesztette az emlékeit. Egy kislány és egy öreg professzor lesz a társa, hogy megtalálják, ki űzte ki az emberek fejéből az emlékeiket. A gyerekzsűri a megható és átélhető alapötletet, a jól megírt karaktereket és a látványterveket is dicsérté indoklásában.

A közönségdíjat Goldberg Emília Vácz Irénnek vége című élőszereplős családi nagyjátékfilmje nyerte. A történet szerint a 9 éves Eszter élete egy igazi katasztrófa. Az iskolában állandóan piszkálják a társai, rettegett tanárnője agyon szekálja, ráadásul a szülei is válnak. Egy ilyen helyzetben senki más nem segíthet, csak az iskola tetején lakó rocksztár-szellem.

süti beállítások módosítása