Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Dargay Attila filmterve alapján készül új magyar animáció

2020. augusztus 25. - Herczeg Zsófi

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülhet el Dargay Attila nagy álma, a Csongor és Tünde.

A magyar animáció egyik legemblematikusabb alakja Dargay Attila, akinek filmjein generációk nőttek fel és a szülők a mai napig előszeretettel veszik elő meséit családi filmezéshez. A számos rövidfilmje és a négy egész estés animációja – a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és Az erdő kapitánya –, valamint a képes forgatókönyvein és figuratervein alapuló A hetedik testvér és a Sárkány és papucs mellett azonban több filmterve nem valósult meg, mint például A nagyidai cigányok, A trójai háború, a Vuk folytatásának szánt Maszat, a kis fehér rókakölyök, valamint a Vörösmarty Mihály 1830-ban kiadott költeményét adaptáló Csongor és Tünde.

mirigy_dargay_attila_figuraterve.png

Mirigy - Dargay Attila figuraterve (Forrás: Cinemon)

Dargay a hetvenes években dolgozta ki a Csongor és Tünde figuráit, melyhez a teljes képes forgatókönyvet is elkészítette. A storyboardhoz Vörösmarty eredeti szövegét használta, viszont dramaturgiailag sok helyen változtatott rajta, hogy közelebb hozza a korabeli közönséghez az irodalmi nyelvezetet és a történetet: "Fontos küldetés ennek a nyelvnek az átmentése a rajzfilm gazdag képi metaforáinak felhasználásával, mintegy audiovizuális nyelvtanfolyamon újraértelmezve mindazokat a fordulatokat, amelyeket Vörösmarty ékes-érdes nyelvezete használ." – mondta róla Dargay. "Az animációs film sajátos eszköztára szinte kínálja a színpadi megvalósítással szemben a filmi megelevenítés lehetőségét. Nem papír, enyv és festékszagú kulisszák, hanem a csillogás, a fény világa és az árnyékok pokoli sötétje között folyik a jó és a rossz, Tünde és Mirigy küzdelme Csongorért." A szereplőket így jellemezte: "Az ördögök tűzből lennének, Tünde fényből, Mirigy pedig maga lenne a mocsári köd."

csongor_es_tunde_storyboard.png

Részlet Dargay Csongor és Tünde storyboardjából (Forrás: Cinemon)

1983-ban a Pannónia Film Híradónak így mesélt arról, hogy miért ütközött nehézségekbe a megvalósítás: "Amikor elkészült a Csongor és Tünde forgatókönyve, szükségszerűen lerövidítve, és elküldtem a lektoroknak, kitört a vihar. A lektorok ugyanis csak egyben értettek egyet: abban, hogy engem fel kell négyelni, máglyára kell küldeni, mert kihagytam valamit. Egyébként mindegyik mást tartott volna meg és mást hagyott volna ki helyette." Annyiban egyébként részben megvalósult Dargay álma, hogy a Füles 1981-es számában egy 36 oldalas képregény formában is megjelent Vörösmarty műve, melyhez ő készítette a grafikákat. A megvalósulatlan filmterv haláláig nem hagyta nyugodni, "mégis reménykedem, hátha egyszer ez az álmom is valóra válik." – mondta egy 2002-es interjúban.

csongor_es_tunde_latvanyterv.png

A Csongor és Tünde modernizált látványterve (Forrás: Cinemon)

Végül a sok évtizedig fiókban maradt képes forgatókönyvet és figuraterveket Henrik Irén, Dargay özvegye és alkotótársa vette elő újra, hogy néhai férje életműve beteljesedhessen. Az általa "Dargay legnagyobb szerelmének" nevezett filmtervet és Dargay figuráit kicsit felfrissítették, és így adták be a Nemzeti Filmintézet pályázatára, ahol 3,5 millió forintot nyert forgatókönyv-fejlesztésre. A Csongor és Tünde a Cinemon égisze alatt készül, akik nem újoncok az adaptációban: Berg Judit Lengemesék könyveinek megelevenítése mellett Voltaire Candide, avagy az optimizmus című művének modern feldolgozását is ők gyártották. Jelenleg Gauder Áron szintén NFI támogatásban részesült Minden a rokonom című egész estés filmen dolgoznak francia koproduckióban. A Csongor és Tünde producere Temple Réka, forgatókönyvírója Balassa Krisztián, rendezője pedig Máli Csaba lesz, aki Dargay Attila tanítványaként képviseli a rendezőzseni egyedi látásmódját. Máli Csaba nevéhez fűződik a Szupermalac és Űrpatkány sorozat, melyben a címszereplők intergalaktikus, bonyodalmakkal és izgalmakkal teli kalandjait követhetjük nyomon.

Ahogy az alkotók írták, a film "egyszerre kívánja bemutatni és megismertetni Vörösmarty halhatatlan költeményét, valamint tisztelegni Dargay Attila fantasztikus öröksége és képes univerzumának karakterei előtt." A vállalásuk hatalmas, és kellő tiszteletet, érzékenységet, önfegyelmet és kreativitást kíván, hogy ezt a kultúrkincset a jövő generációi számára adaptálják.

süti beállítások módosítása