Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kóstolj bele a bánat csuprába és új barátokra lelsz

2020. július 31. - Herczeg Zsófi

Új sorozat mutatkozik be a tévében: Tamás Iván Macskakirálylány című szériája elvarázsolt alakokkal ered a szerelem és a bánat nyomába.

A Macskakirálylány cím ismerős lehet a kisgyerekeseknek, ugyanis a sorozat Tamás Zsuzsa, a rendező testvérének azonos című mesekönyve alapján készült, melyben a magát belülről elvarázsoltnak érző Bánatos királyfi életébe váratlanul egy macska toppan be. A Macsakakirálylány a szerző első gyerekirodalmi műve, mely nem mellesleg elnyerte az Év Gyerekkönyve díját 2014-ben. Ahogy Boldizsár Ildikó a könyv fülszövegében írja: "Tamás Zsuzsa megindítóan szép szerelmi történetében a líra, a mese és a humor együtt oldják fel a rossz varázslatokat, hogy helyet adjanak a jónak. Mert ki hallott már olyat, hogy egy mesében nem a szerelem győzedelmeskedik?"

tamas_ivan_x_macskakiralylany.jpg

Tamás Iván: Macskakirálylány

Ebből az alapanyagból aztán Tamás Zsuzsa és Tamás Iván közösen írták meg a sorozat forgatókönyvét, melynek első részét már mi is láthatjuk augusztus 1-jén 6:35-kor az RTL Klubon. A történet elején megismerjük a belülről elvarázsolt Bánatos királyfit, aki pazar kastélyában él szüleivel és fiatal húgával. A népmesei hagyományokat követve ez a királyfi is útnak indul szerencsét próbálni, hogy kalandok és kihívások során rátaláljon menyasszonyára. Nem sokkal később egy sűrű erdőbe téved, ahol egy elhagyatottnak látszó házikóba lépve rátalál a bánat csuprára, amibe belekóstol. Nem kellett volna, mert az általa okozott levertségtől már egy éve a házban rostokol. Ám hamar társra lel egy izgága macskalány és egy komótos öreg fa képében, akiknek megvannak a saját szomorú történeteik.

A Macskakirálylány sorozat stílusában és kicsit tematikájában is rokonítható a Cartoon Network Túl a kerítésen (Over The Garden Wall, 2014) című szuperjó minisorozatával, bár nyilván a horrorelemeket leszámítva. Ez még érdekesebbé teszi, minket pedig kíváncsivá, hogy lesz-e nekünk is hasonlóan szuper és humoros animációs minisorozatunk, amiben az elvarázsolt alakok útjuk során megannyi kalandba kerülnek, és attól válnak izgalmassá, attól lesz mélységük, hogy mindegyik a saját, tragikus múltja súlyát cipeli, amit akár dalban énekelnek el.

Tamás Iván: Macskakirálylány

A projekt a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán kapott támogatást, majd a treboni CEE Animációs Fórumon a tv-sorozatok és speciálok versenyét nyerteA sorozat gyártója a CUB Animation, producere Gelley Bálint. A CEE Animációs Fórum zsűrije kiemelte a filmterv különleges humorát, mely az egyedülálló mesélésben rejlik, és valamint a gyönyörűen naiv, retro és klasszikus látványvilágot. 

A 2013-as mesekönyvet Radnóti Blanka illusztrálta, a filmen viszont Simonyi Enikő látványtervei alapján dolgoztak. A vágó Czakó Judit, a hangdizájner Lukács Péter Benjámin, a zeneszerző pedig Buttinger Gergely volt, akinek talán ez az eddigi legszebb munkája a témához illő, csilingelően szomorkás zenéjével. A sorozat szinkronhangjai közt találjuk Pájer Alma Virágot (Macska, Királylány), Kovács Domokost (Bánatos királyfi), Fodor Tamást (Öreg király, Mohos bátyó) és Ónodi Esztert (Királynő). 

A Macskakirálylány bevezető részét augusztus 1-jén,
szombaton 6.35-kor vetítik az RTL Klubon.

 

süti beállítások módosítása