Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hogyan öröklik tovább traumáinkat a gyerekeink

2020. július 17. - Herczeg Zsófi

Júliusban tíz szuper MOME Anim film kerül fel végleg a netre, melyek ifjúkori tapasztalatokat és öregkori emlékeket dolgoznak fel, szólnak a magányról, a féltékenységről, a boldogságkeresésről, transzgenerációs problémákról, vagy éppen teljesen elrugaszkodnak a valóságtól és egy kísérteties bérházba vagy az űrbe röpítenek minket. Hatodikként Carlson Hanna Out of Order című diplomafilmjét láthatjuk.

Carlson Hanna 2015-ös diplomafilmje, az Out of Order egy kevert technikájú (élőszereplős, digitális- és bábanimációs) film a transzgenerációs traumákról, hogy a gyerekekre milyen hatással vannak szüleik és nagyszüleik feldolgozatlan sérülései, és miként viszik tovább azokat, vagy miként szakadhatnak ki ezekből. Carlson Hanna ennek érzékeny szemléltetésére a természetből hoz mintákat és kísérleteket: például a danaisz lepkék többgenerációs vándorkörútjait, az apró halak csoportos úszását, a saját farkát fogó elefántot, valamint azt a kísérletet, melyben összezárnak néhány majmot és fellógatnak egy banánt közéjük. Amikor valamelyikük érte nyúl, mindegyiküket lelocsolják hideg vízzel, aki újra a banánért indul, azt megverik a többiek. Ezt addig ismétlik, amíg be nem rögzül a majmoknak, hogy a banán hideg vizet jelent. Fokozatosan kicserélve a kísérlet alanyait is megmarad ez a reakció: ha valaki a banánért nyúl, meg kell akadályozni a többieknek (még úgy is, hogy az új majmok nem találkoztak a hideg vízzel, csak a többiektől látták ezt a reflexet). Ezért az Out of Order címe is többértelmű: egyrészt a működésképtelenséget, az öröklött sérelmek általi kötöttséget jelenti, másrészt a kitörést ebből a fals rendből, a megszokott körforgásból.

carlson_hanna_out_of_order.jpg

Carlson Hanna: Out of Order

Hanna egy év ELTE biológia szak után felvételizett a MOME animáció szakára. Tanulmányai alatt készített ID szpotot és promót a KAFF-nak, a Titanic fesztiválnak és a Design Hétnek, többedmagával rendezte a Zséman című kisfilmet, az Essemble projekt keretében hozták létre a Lány hátizsákkal című animációt, és Mészáros Borival közösen jegyzik az ESSRG számára készül Citizen Science videót. Legutóbb Andrasev Nadja Szimbiózis című kisfilmjén és a Szőrmók ovi sorozaton dolgozott kompozitorként.

süti beállítások módosítása