Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ha hiányoznak a klasszikus házibulik, ez a film neked való

2020. július 13. - Herczeg Zsófi

Júliusban tíz szuper MOME Anim film kerül fel végleg a netre, melyek ifjúkori tapasztalatokat és öregkori emlékeket dolgoznak fel, szólnak a magányról, a féltékenységről, a boldogságkeresésről, transzgenerációs problémákról, vagy éppen teljesen elrugaszkodnak a valóságtól és egy kísérteties bérházba vagy az űrbe röpítenek minket. Negyedikként Bárány Dániel Házibuli című diplomafilmjét láthatjuk.

Bárány Dániel 2015-ös diplomamunkája egy házibuli alakulását mutatja be a kezdetétől a végéig. A szolid iszogatást és cseverészést tánc és muzsika követi, a buliba egyre több vendég érkezik. Olyannyira felöntenek a garatra, hogy elszabadulnak az indulatok, aminek következtében a mulatság katasztrófába torkollik. A film fő inspirációja Boris Vian Venyigeszú és Plankton című regénye volt.

Dani elképesztően jól kapcsolja össze a metamorfózisos, cselekmény nélküli animációk formáját a történetmeséléssel, ami már egy korábbi munkájában, a Bemelegítőben is látszik. Bár mindkét filmje inkább egy pillanatot mutat be, ezt viszont megtölti sűrítéssel, játékossággal, sokszor már pszichedelikus elemekkel. Ezáltal olyan dinamikát ad a filmjeinek, ami berántja az embert az események közepébe. A Házibuli nem egyszerűen egy poénokra épülő rövidfilm, hiszen nem is igazán a humoros eseményeket tartalmazó történet fogja meg a nézőt, hanem az elbeszélés módja, ami meg éppen ez a folyamatos, őrületes átalakuláson alapuló forma.

barany_daniel_hazibuli.jpg

Bárány Dániel: Házibuli

A Házibulit Bárány Dániel írta és rendezte, a hangdizájnere Érsek Lajos volt, a parti zenészei Ajtai Péter, Kováts Gergő, Porteleki Áron és Bognár Szabolcs voltak. A film megjárt jónéhány fesztivált, a KLIK Amszterdami Animációs Fesztiválon pedig megkapta a legjobb diplomafilmnek járó díjat.

A diploma után Dani olyan animációkon dolgozott animátorként, mint a Candide, a Cserebogarak és az Átjáró Másvárosba szériák vagy a Sellők és rinocéroszok. Jelenleg első függetlenfilmjét készíti a Boddah és a CineSuper koprodukciójában Vacsora címmel, mely egy dinamikus, bravúros tértorzításokat és morfokat használó rajzanimáció, amely groteszk humorral mutat be egy sokak által ismert szituációt, a meghittnek szánt családi étkezést.

süti beállítások módosítása