Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Netflixen mutatják be a Csibefutam folytatását

2020. június 23. - Herczeg Zsófi

Éppen ma 20 éve mutatták be (Magyarországon augusztus 17-én) Nick Park és Peter Lord klasszikussá vált Csibefutam című gyurmafilmjét, mely máig a legtöbb bevételt hozó stop motion film (225 millió dollárt hozott világszinten). Nem véletlen reppentek fel a pletykák, hogy készül a folytatása (legutóbb 2018-ban), amit most az alkotók erősítettek meg: 2021-ben a Netflixen mutatják be az egyelőre cím nélküli második részt.

Az Annecy 2020 Online fesztivál keretében, a Csibefutam 20. jubileumán tettek közzé egy félig nosztalgiázó, félig bejelentő videót: az eredeti film rendezői, Nick Park és Peter Lord mellett a folytatás direktora, Sam Fell is beszállt a beszélgetésbe, akik hivatalosan is megerősítették a Csibefutam folytatásának hírét. Sam Fell korábban az Elvitte a víz című CGI Aardman-film társrendezője volt, nem mellesleg az ő nevéhez fűződik a Laika egyik legjobb filmje, a 2012-es ParaNorman. A Netflix sem újdonság az Aardman számára, hiszen idén év elején került fel a streamingszolgáltató oldalára a legutóbbi nagyjátékfilmjük, a Shaun, a bárány – Farmageddon is.

csibefutam.jpg

Csibefutam

A 40 perces beszélgetésben Sam Fell megosztotta, hogy a forgatókönyvön és a storyboardon még mindig dolgoznak, a forgatás csak jövőre kezdődik. Fell azt is elmondta, hogy Rozsda karaktere fogta meg a leginkább: "az első képkockától kezdve arra vágysz, hogy átrepülj vele a kerítésen." Itt folytatták az új film forgatókönyvét, ami Rozsda életének következő fejezetéről fog szólni, és pár évvel az első rész után fog játszódni. Az Aardman honlapján közzétették a folytatás sztoriját is: Miután halált megvető bátorsággal kijutott a Tepsi-farmról, Rozsdás végre megtalálta az álmát – egy békés helyet az egész csirkeállomány számára, távol az emberi világ veszélyeitől. Ennél már csak akkor lesz tökéletesebb az élete, amikor napvilágot lát Rockyval közös kiscsibéje, Molly. Az idilli otthonukon túl azonban újabb veszély fenyegeti a csirkéket. Rozsda és csapata számára, még ha ez a nehezen megszerzett nyugalom feladását is jelenti, eljött az idő, hogy betörjenek! Fell szerint míg a Csibefutam sokat merített A nagy szökésből (1963), addig a folytatás Mission: Impossible stílusban a heist filmeket fogja idézni.

A forgatókönyvet Karey Kirkpatrick, John O’ Farrell és Rachel Tunnard írta, Nick Park tanácsadóként működik közre, Peter Lord pedig executive producer lesz. A producer a Wallace és Gromit 2008-as A Matter of Loaf and Death, valamint a 2011-es Karácsony Artúr producere, Steve Pegram lesz. Arról nincs hír, hogy az eredeti szinkronhangok visszatérnek-e.

Az annecy-i beszélgetésen szó esett más gyártás alatt álló Aardman projektről is: Robin Robin címmel egy 30 perces karácsonyi zenés tv-speciált rendez két újonc, Dan Ojari és Mikey Please, melyet szintén a Netflix mutat be. Ezen kívül egy új Wallace és Gromit történeten dolgoznak The Big Fix Up címen, mellyel új területre evez a stúdió: az AR, vagyis kiterjesztett valóság irányába.

Az Annecy 2020 Online fesztivál nemcsak ezért marad meg az Aardman csapatának: az alkalmazott munkák közt versenyzett a Greenpeace-szel közös filmjük, a Turtle Journey, mellyel a környezetszennyezésre, elsősorban a tengerek szennyezettségére hívják fel a figyelmet. A kisfilm elnyerte a zsűri díját.

Forrás: Aardman, Annecy 2020 Online

süti beállítások módosítása