Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ezt a 9 programot ne hagyd ki az Annecy Online fesztiválon

2020. június 16. - Herczeg Zsófi

Elsősorban a filmekért megyünk filmfesztiválokra (meg a hangulatért), de számos szuper szakmai kísérőprogrammal is szoktak készülni a szervezők. Az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál szervezői is először csöppentek az online fesztiválkörforgásba, és úgy döntöttek, hogy a filmeken kívül sok-sok elképesztően érdekes és hasznos programot is elérhetővé tesznek. Persze szuper a netre költözött annecy-i fesztivál filmes programja is, de a mozgóképeken túl mégis miért érdemes regisztrálni az online fesztiválra? Összegyűjtöttünk 9 kihagyhatatlan programot, amiket a mindössze 15 eurós, teljes programra szóló jeggyel mind megnézhettek június 30-ig. 

A fesztivál egyik legjobban várt programja a Cartoon Saloon legújabb, gyártás alatt álló egész estés filmjének, a Wolfwalkers work in progress előadása. Az ír animációs stúdiótól olyan csodálatos alkotások kerültek ki, mint a részben a Kecskemétfilm stúdiónál gyártott Kells titka (2009), valamint A tenger dala (2014) és A kenyérkereső (2017). Rendezőként a Wolfwalkers Tomm Moore harmadik játékfilmje, mellyel visszatér a stúdióra jellemző kelta folklórhoz, történetben és grafikai elemekben egyaránt. Három éve írtunk róla, hogy ez lesz Moore "ír folklór triptichonjának" záródarabja, mely az 1600-as években fog játszódni, főszereplője pedig a 11 éves Robyn. A vadásztanonc kislány feladata, hogy apjával elpusztítsák az utolsó farkasokat is, ám a lány addigi élete feje tetejére áll, amikor megismerkedik a wolfwalkerek titokzatos világával.

tomm_moore_x_wolfwalkers.png

Tomm Moore: Wolfwalkers

A francia fesztiválon számos mesterkurzus is lesz, az egyik legérdekesebb Henry Selick rendező és Bruno Coulais zeneszerző beszélgetése. Selick nevéhez olyan stop motion csodák fűződnek, mint a Coraline vagy a Karácsonyi lidércnyomás, Coulais pedig nemcsak a Coraline-on, hanem a jelenleg gyártás alatt álló Wendell and Will című filmen is együtt dolgozik Selick-kel, ráadásul a fentebb említett Tomm Moore három egész estésének is ő szerezte a zenéjét. Az előadáson kettejük együttműködéséről fognak beszélgetni, valamint arról, hogy milyen szerepet tölt be Selick filmjeiben zene, és valószínűleg a Netflix számára készülő új közös produkciójukról is szó esik.

Szintén a work in progress programok között találjuk az őrületes Mind Game rendezőjének új projektjét: Masaaki Yuasa Inu-Oh címen egy musical animét készít, melynek címszereplője egy valóságban is élt középkori japán előadóművész. Masaaki ezzel a projekttel a művészre szeretne emlékezni, és a korábbi filmjei és sorozatai után nem túl merész tipp azt gondolni, hogy nem egy konvencionális életrajzi film lesz belőle. Ha valaki nem ismerné Masaaki Yuasa munkásságát, olvassa el Bera Nándor, a Candide társírójának remek írását róla itt.

masaaki_yuasa_x_inu-oh.jpg

Figuraterv Masaaki Yuasa Inu-Oh című filmjéhez

A fesztiválon számos animációs film gyártását megismerhetjük, többek közt az Aardman stúdió Csibefutam című filmjének munkálataiba is, mely bemutatásának június 23-án lesz a 20 éves jubileuma. Az előadáson Nick Park és Peter Lord rendezők fognak mesélni a legismertebb angol animációs stúdió legelső egész estéséről, és az első kikacsintásokról Hollywood felé. Mivel a folytatás fejlesztés alatt van, még inkább érdemes újra elővenni és nosztalgiázni az őrült csibekalandokon.

Ha valakit különösen a női rendezők érdekelnek, akkor a work in progress szekcióban lubickolhatnak: a román Anca Damian (Crulic, The Magic Mountain, Marona's Fantastic Tale) The Island című fejlesztés alatt álló filmje egy musical komédia feje tetejére állított Robinson Crusoe történettel. A litván Signe Baumane (Rocks in My Pockets) előadásán új filmtervének, a My Love Affair with Marriage főhősének 23 évig tartó, vad, képzeletbeli világát mutatja be a szerelemről és a tartós házasságról. Éléa Gobbé-Mevellec Zabou Breitman Kabul fecskéi című filmjét ugyan már bemutatták tavaly Cannes-ban, de érdemes meghallgatni milyen elsőfilmesként debütáló egész estés animációt készíteni, valamint hogyan lehet animációra adaptálni egy háborús könyvet. 

signe_baumane_x_my_love_affair_with_marriage.jpg

Signe Baumane: My Love Affair with Marriage

A tavalyi annecy-i fesztiválon teltházas volt Genndy Tartakovsky, a Samuraj Jack kultsorozat rendezőjének előadása az Adult Swim számára készített Primal című sorozatáról, ezért a szervezők a 2019-ben elhangzott beszélgetést most közzétették a fesztivál online platformján.

The Art of Storyboarding címmel a Cartoon Network stúdió tart mesterkurzust, melyen megtanulhatjuk hogyan lehet életre kelteni egy koncepciót vagy egy forgatókönyvet a storyboardon keresztül. Többek közt Julia Pott (Summer Camp Island) és Mic Graves (Gumball csodálatos világa) rendező, valamint Alabaster Pizzo, a Summer Camp Island storyboard művésze is hasznos tippekkel, tanácsokkal és exkluzív tartalmakkal látja el a közönséget.

süti beállítások módosítása