Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ulrich Gábor és Klingl Béla kisfilmje Hirosimában versenyez

2020. június 05. - Herczeg Zsófi

Nyilvános a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivál versenyprogramja, melybe két magyar animációt válogattak: Ulrich Gábor legújabb, Dűne című kísérleti filmjét, valamint Klingl Béla ReMake című 3D animációját.

2020. augusztus 20. és 24. között rendezik meg a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivált, melyre több mint 2300 filmet neveztek 84 országból, amiből végül 59 alkotást választottak a versenyprogramba. A honlapon olvasható, hogy Magyarországról 38 nevezés érkezett, melyből kettő került a fesztivál rövidfilmes versenyébe. A koronavírus miatt fizikailag nem tartják meg a fesztivált, viszont díjakat fognak osztani augusztus 24-én.

A rövidfilmes versenybe jutott Ulrich Gábor legújabb kisfilmje, a Dűne, mely az Annecy 2020 Online fesztivál Off-Limits programjában debütál. A Dűne egy fekete-fehér, absztrakt thriller, hullámzás képzelet és valóság között, amelyben a hangok mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. A háromperces animáció a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, hangdizájnere Chris Allan Tod (Sellők és rinocéroszok), producerei Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm vezetője és a KAFF igazgatója, valamint Muhi András, aki olyan filmek producere volt korábban, mint Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című alkotásai, és Enyedi Ildikó Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmje.

ulrich_gabor_x_dune.jpg

Ulrich Gábor: Dűne

Szintén a versenybe válogatták Klingl Béla ReMake című 3D animációját, mely a tavalyi KAFF-on a legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért járó díjat nyerte. A KGB Stúdióban készült alkotás alapja egy zárt térben lezajló teljes emberi élet, pár perc hosszba sűrítve. A főszereplő életvonala teljes ívet zár be, a születéstől az öregkorig, halálig és talán még tovább. Az egyszereplős filmben valójában több alak látható, a főhős időben eltolt másolatai, akik életszakaszuk egy másik pontjáról szemlélik az eseményeket. A film filozófiai rétegei adódnak az alapötlet struktúrájából.

A filmet Klingl Béla írta és rendezte, a zeneszerzője Pacsay Attila, aki számos magyar animáció zenéjét írta (Maestro, Orsolya, Henry Waltz). A Kling Béla által alapított KGB Stúdiónál készült többek közt az általa rendezett A kozmosz nagykövetei, a Boxi sorozat, valamint a Koós Árpáddal közösen jegyzett Hunor is.

A Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivált 1985-ben hozták létre az atombomba ledobásának 40. évfordulóján. Hirosima városa és az ASIFA (Association Internationale du Film d'Animation) azzal a céllal indították útjára ezt a nemzetközi eseményt, hogy előmozdítsák a nemzetek közötti kölcsönös megértést és a világbékét az animációs művészet fejlesztésével, amely nyelveken túli, minden ember számára közös csatorna. A kétévente megrendezett fesztivál mottója a Szeretet & Béke.

Forrás: Kecskemétfilm, Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivál

süti beállítások módosítása