Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Az emlékeké a főszerep a 10. Frankofón Filmnapok animációiban

2020. február 27. - dotandline

Február 26. és március 7. között tizedik alkalommal jön a Frankofón Filmnapok és Fesztivál, melyen az idei év legjobb francia nyelvű filmjeit láthatja a magyar közönség a budapesti Francia Intézet és a frankofón országok képviseleteinek szervezésében. Ráadásul a fesztivál promóciójához a szervezők Tóth Lucát kérték fel, akinek a genderkérdéseket felforgató Superbia és a viszonzatlan szerelemről szóló Lidérc úr című kisfilmjeit is imádjuk, stílusa pedig az alábbi fesztiválszpoton is felismerhető.

Az idei Frankofón Filmnapok programjában három szuper animációt is láthatunk a Francia Intézetben. Március 1-én, vasárnap 17 órától Olivier Cossu Egy ember meghalt (Un homme est mort) című dokuanimációját vetítik az 1950-es bresti tüntetésről. A világháborúban szétbombázott breton város újjáépül, a munkások pedig a munkakörülmények javítását követelik. Az egyik tüntetésen a helyzet elmérgesedik, és az egyik aktivista, Edouard Mazé golyót kap a fejébe. A városba éppen egy filmrendező érkezik, a szakszervezetek pedig hozzá fordulnak, hogy örökítse meg az eseményeket.

Szintén március 1-én, vasárnap, az Egy ember meghalt után 18.30-tól vetítik A torony című norvég-francia-svéd bábanimációt, melyet itthon már a 8. Primanimán is lehetett látni (kritikánk). Mats Grorud filmje napjainkban, Bejrútban, Libanonban játszódik, főszereplője pedig Wardi, egy 11 éves palesztin lány, aki születésétől kezdve egy menekülttáborban él családjával. Szeretett dédapja, Sidi az elsők között volt, akik letelepedett a táborban, miután 1948-ban elüldözték őt az otthonából. Amikor Sidi odaadja a lánynak a régi, galileai házának kulcsát, Wardi elkezd tartani attól, hogy dédapja esetleg elvesztette hitét abban, hogy egyszer hazajut. Miközben Wardi dédapja elvesztett reményét keresi a táborban, elkezdi gyűjteni családja vallomásait egyik nemzedékről a másikra.

A 10. Frankofón Filmnapok harmadik animációja Anca Damian (Crulic - A túlvilágra vezető út) legújabb filmje, a Marona csodálatos kalandjai (L'extraordinaire voyage de Marona), melyet március 6-án, pénteken 19 órától láthat a magyar közönség. A román-francia-belga animáció főhőse Marona, aki számot vet eddigi életével – helyesebben életeivel, hiszen a kiskutyának annyi élete volt, ahány gazdája. Minden egyes emlék lenyűgöző grafikával, más és más festészeti stílusban elevenedik meg, így a számvetés egyben művészettörténeti kalandozás a naiv művészettől a kubizmusig és még tovább.

A 10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál részletes programja a Francia Intézet honlapján érhető el.

süti beállítások módosítása