Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Meghalt Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl atyja

2020. január 24. - dotandline

78 éves korában elhunyt Richly Zsolt rajzfilmrendező és grafikus értesült az Infostart.

Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, középiskolai tanulmányait is a városban, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban végezte el. 1962-ben felvették az Iparművészeti Főiskola (ma MOME) díszítő festő szakára, és a szakon akkor egyszeri alkalommal indított animációs osztály tagjaként szerzett diplomát 1966-ban. Diplomamunkája az Indiában című animációs film volt, mely számos fesztiválon szerepelt sikerrel. Diplomája megszerzése után a Pannónia Filmstúdió munkatársa lett, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig, több mint huszonöt éven át dolgozott.

Richly Zsolt meghatározó szereplője volt a Pannónia 70-es, 80-as években elért hazai és nemzetközi sikereinek. Több mint 50 éves munkássága alatt számos rövidfilmet (Medvetánc, A hétpöttyös autó, Árgyélus királyfi) készített, olyan sikersorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Marék Veronika-meséjét adaptáló A kockásfülű nyúl (1975-től, mely 2018-ban kapott folytatást), a Tordon Ákos Miklós meséje alapján készült Kíváncsi Fáncsi (1984-től), és a Heltai Gáspár állatmeséiből rendezett Fabulák széria (1985), melyeken generációk nőttek fel. Egyetlen egész estés filmje az 1983-ban bemutatott Háry János, mely Kodály Zoltán daljátékát önti animációs formába és melyet nemrég újítottak fel, azóta pedig már online is elérhető. A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából készített 10 részes animációs sorozatot Luther Márton élete címmel, amit a magyaron kívül számos egyéb nyelven vetítettek szerte a világon. Legutolsó munkája Jankovics Marcell jelenleg is gyártás alatt lévő Toldi című sorozata volt, melyben színdramaturgként dolgozott.

richly_zsolt_2.jpg

Richly Zsolt 2017-ben, a Luther-kiállításon a Klebelsberg Kultúrkúriában (Forrás: evangelikus.hu)

"Richly Zsolt egyedi filmjei különösen erősen kötődnek a magyar folklórhoz, illetve vele összefüggésben olyan szépirodalmi és zenei áramlatokhoz, amelyek ugyancsak merítenek a népművészetből: József Attila, Bartók Béla és legkivált Kodály Zoltán munkássága folytatódik Richly vonatkozó animációiban." írta róla Varga Zoltán A magyar animációs film című könyvében. 

Richly Zsolt grafikusművészként is aktív alkotói életművet tudhat magáénak. A hatvanas években ifjúsági lapoknak, magazinoknak készített illusztrációkat, majd a hetvenes és nyolcvanas években több népszerű mesehős történetét adaptálta diára. Nagy sikere volt például a Harcsabajusz kapitány valamint a Harcsabajusz és a matrózmajom című szalagos diafilmnek. 1981-ben adták ki a Richly Zsolt által rajzolt A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét dián, később pedig Lúdas Matyi történetét is feldolgozta. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt.

richly_zsolt_3.jpg

Richly Zsolt A kockásfülű nyúllal (Forrás: evangelikus.hu)

Richly Zsolt életművét méltatva feltétlen figyelmet érdemel tanári, oktatói tevékenysége. Pedagógusi pályafutásának mérföldköve volt 1987, amikor bekapcsolódott az Iparművészeti Főiskolán (ma MOME) akkor már hat év folyó animációs oktatásba, melynek haláláig oszlopos tagja volt. Fáradhatatlan lelkesedéssel vetette magát a munkába, legyen szó végzős hallgatók diploma felkészítéséről, elsősök bevezetéséről a filmgrafika világába, vagy éppen akkreditációs anyagok elkészítéséről. Richly Zsolt a hazai animációs filmművészet számos generációját segítette pályára, és ezzel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs oktatásának meghatározó, korszakos személyisége. 

Oktatói, alkotói tevékenységének elismeréséül Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egykori rektora 2008-ban a Címzetes Egyetemi Tanár címet adományozta Richly Zsoltnak, munkásságát Balázs Béla-díjjal, Károli Gáspár-díjjal és Érdemes Művész-díjjal is elismerték.

Forrás: MOME

süti beállítások módosítása