Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Folytatódnak a kockásfülű nyúl kalandjai

2018. június 23. - Herczeg Zsófi

Vasárnap mutatkozik be a népszerű Kockásfülű nyúl című sorozat legújabb része, melyben 40 év után folytatódnak Krisztáék kalandjai.

Marék Veronika mesekönyvéből a 70-es években készített rajzfilmsorozatot Richly Zsolt, mely összesen két évadot (26 részt) élt meg. A széria 1977-es bemutatása óta valószínűleg minden magyar kisgyerek filmélményei közt ott vannak a zöld színű és tarka fülű nyuszi kalandjai, amiket a mai napig szívesen vesznek elő a fiatal szülők is.

A Kockásfülű-széria presztízse nagy kihívás elé állította az alkotókat, amiről Bakos Barbara, az új sorozat rendezője mesélt: "Természetesen nagy kihívás visszanyúlni egy klasszikushoz, ami ráadásul hatalmas sikernek örvendett, sőt még a mai napig imádják a gyerekek. Viszont amikor Fehér Károly, a Popfilm producere felkért erre a feladatra, eszembe sem jutott nemet mondani. Persze hazugság lenne azt mondani, hogy nem tartottunk a visszajelzésektől, de ezt az aggályt gyorsan legyőzte a lelkesedés, és az, hogy szeretnénk létrehozni valamit, ami tiszteleg az eredeti sorozat előtt és egyben egy kicsit más dimenzióba emeli át." Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon mennyiben újul meg a sorozat: "Az alapszellemiségét, a karaktereket és különösen a nyulat Marék Veronikával és Richly Zsolttal egyetértésben mindenképp meg szerettük volna tartani, de például a szereplőkhöz hozzáadtunk még egy lányt." – mondta Barbi. – "Ez az első rész viszont most csak a fiúkról szól. Amiben újat szerettünk volna hozni az inkább a szituációk és a konfliktusok, hiszen 40 év sok idő, nem ugyanaz foglalkoztatja a mai gyerekeket, mint akkoriban, és a látványvilág, amit szintén frissítettük."

Bakos Barbara a MOME animáció mesterszakán végzett 2012-ben a Hölgy hosszú hajjal című kisfilmjével, azóta pedig a MOME Kortárs gyerekversek és dalok című szériáján is dolgozott, többek közt Kiss Judit Ágnes Kék őzek, Jász Attila Igazi csata, Murányi Zita Hullahopp, valamint Varró Dániel Dacoskodó című műveit adaptálta animációs formába, emellett gyerekkönyveket is illusztrál. Barbi elmondta, hogy hatalmas lelkesedéssel fogott bele a Kockásfülű munkálataiba, mellyel az volt a céljuk, hogy képesek legyenek valami olyat létrehozni, ami azt a generációt is megfogja, akik az eredeti rajzfilmen nőttek fel, de elsősorban a célközönségnek, a mai 4-6 éves gyerekeknek szól.

A kockásfülű nyúl – Robotnyúl

A harmadik évad első epizódja a Robotnyúl, mely hasonlóan indul, mint a korábbi részek: a padlás ismerős bőröndjéből előbújik a kockásfülű nyúl, tornázik egy kicsit, majd kiszökdécsel a háztetőre és a távcsövével körbenéz. Meglátja, amint Kistöfi pöttyös labdája fennakad egy fán, azonnal összecsukja a távcsövét és füleit propellerként használva odarepül, ám, amikor már épp elérné a labdát, azt egy robotnyúl elragadja és visszaadja Kistöfinek. A kockásfülű főhősre talán már nincs is többé szükség? Ekkor azonban a robot irányíthatatlanná válik és feldúlja a játszótér békéjét. Az okozott károkat persze a régi jó főhősnek kell valahogy rendbe hoznia.

A kockásfülű nyúl folytatása 2016-ban kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. A Robotnyúl forgatókönyvét Marék Veronika és Somogyi György írta, a széria társrendezője Hermán Árpád (Sajnálom, Az Égig Érő Fa, Bab Berci kalandjai, Luther Márton élete), az animációs rendező pedig Tóth Dávid László (Kojot és a szikla, Kojot és a fehérember, Csupipupi). Az új rész zenéjét az eredeti sorozat zeneszerzője, Balázs Árpád fia, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm zenéjét is jegyző Balázs Ádám írta. A Robotnyúl a Popfilm produkciójában készült, producere Fehér Károly. A sorozat folytatása az alkotók szerint az első résztől függ, a trailert látva viszont nincs kétségünk afelől, hogy méltó folytatást kap az egyik legemblematikusabb magyar animációs sorozat.

A kockásfülű nyúl harmadik évadának első részét, a Robotnyulat június 24-én 13.15-től vetítik az M2-n, online pedig itt lehet majd nézni ugyanebben az időben.

süti beállítások módosítása