Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Műanyag égbolt még annál is menőbb lesz, mint gondoltuk

2020. január 21. - Herczeg Zsófi

Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készül Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja, melyhez újabb jelenetfotót is kaptunk. 

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első mozifilmje egy ambiciózus sci-fi animáció, mely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki. A szinopszis szerint 2121-re a termőföld eltűnik a Föld teljes felszínéről, a flóra és a fauna pedig a végleges kipusztulás előtt áll. Budapest teljes elszigeteltségben él. A tudósok egy különös növényt kísérleteznek ki, melynek rendkívül tápláló levelei vannak, viszont ez a növény kizárólag emberi húsból képes táplálkozni, halálos szimbiózisban élve a gazdatesttel. A város minden polgárának beültetnek egy ilyen növényt az 50. születésnapján. Stefan, egy 28 éves pszichiáter teljes mértékben hisz a rendszer szükségességében, mígnem felesége, Nóra önként jelentkezik a beültetésre.

A Műanyag égbolt című filmterv az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte,  2018-ban például szerepelt a 20. Cartoon Movie-n is. Ugyan már a gyártás előtt lehetett tudni, hogy a 82 millió forint egy egész estés animációs filmre nem lesz elég, de több mint három évet kellett várni, hogy a Nemzeti Filmintézet (korábban Magyar Nemzeti Filmalap) Filmszakmai Döntőbizottsága még megtámogassa 216 millió forinttal, ami egy egész estés animációhoz képest még mindig nem sok (vö. a Ruben Brandt, a gyűjtő több mint 1 milliárd forintból készült). A koprodukcióban készülő alkotás a Szlovák Audiovizuális Alap gyártási támogatását is elnyerte.

muanyag_egbolt_jelenetfoto1.jpg

Jelenetfotó a Műanyag égboltból, a képen Szamosi Zsófia és Keresztes Tamás

Az animációs film főszereplői Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia, akik a többi színésszel együtt nem csupán hangjukat adják a filmhez, hanem a rotoszkóp technika által animációs másuk is megjelenik a filmben, vagyis az élő szereplőkkel leforgatott jelenetek alapján az animátorok kockáról-kockára rajzolják át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenése is a vászonra kerül. Keresztes Tamástól nem idegen a sci-fi műfaja, ugyanis ő játszotta a 2018-as Lajkó - Cigány az űrben címszerepét, de még Freund Ádám diák-Oscarra jelölt Földiek című kisfilmjében is ő énekli azt a szuperjó űrdalt, amit amúgy öccse, Keresztes Gábor szerzett.

A Műanyag égbolt tervezett bemutatója 2021-ben lesz, magyar producere Fülöp József, társproducere Sipos Orsolya (SALTO Film), koproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke).

Forrás: Nemzeti Filmintézet

süti beállítások módosítása