Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Candide és a megcsalt barátnő Utah-ba látogat

2020. január 17. - Herczeg Zsófi

Nyilvános a Utah-ban megrendezett Slamdance idei programja, melyben két magyar animáció, Andrasev Nadja Szimbiózis című kisfilmje, valamint Kreif Zsuzsanna Candide szériájának egyik epizódja is szerepel. 

Január 24. és 30. között, a Sundance-szel egyidőben és szintén Park City-ben rendezik meg a Slamdance filmfesztivált, melyet 1995-ben alapítottak azok az amerikai függetlenfilmesek, akiknek alkotásai nem kerültek be a Sundance-re és meg akarták csinálni a saját fesztiváljukat. A Slamdance-t a mai napig filmkészítők szervezik filmkészítők számára, és mára szintén egy elismert filmes eseménnyé vált. A Slamdance-en debütált rövidfilmjével többek közt Ari Aster (Örökség), Rian Johnson (Star Wars: Az utolsó jedik), Christopher Nolan (Eredet), valamint Lena Dunham (Csajok) és Bong Joon Ho (Élősködők) is.

andrasev_nadja_x_symbiosis_03.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Az idei Slamdance animációs rövidfilmes versenyprogramjában vetítik Andrasev Nadja Szimbiózis című filmjét, mely egy fiatal nőt követ nyomon, aki a férje szeretői után kutat, féltékenységét pedig hamar felváltja a kíváncsiság és nyughatatlan érdeklődése életre szóló változást indít el benne. Nadja nem újonc a Slamdance-en, ugyanis három éve A nyalintás nesze című diplomafilmjével már szintén versenyzett a utah-i fesztiválon.

A Szimbiózis Annecy-ban debütált, azóta számos fesztivál versenyprogramjában szerepelt, például a Szarajevói Filmfesztiválon, a Londoni Nemzetközi Animációs Fesztiválon, a Tallinni Black Nights Filmfesztiválon, a németországi DOKLeipzig-on, Bucheon-ban, Uppsalában, és a fehéroroszországi Animaevka és a szlovén Animateka fesztiválon is. Grafikai stílusáért a zsűri díját kapta a KROK Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Ciprusi Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon külön elismerésben részesült, a Primanimán elhozta a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat, a 14. KAFF-on pedig egyből három díjat is nyert (legjobb elsőfilm, magyar filmkritikusok díja, diákzsűri díja).

Elsőként lesz viszont a Slamdance-en Kreif Zsuzsanna, ugyanis a Candide széria második része, a Kéz- és lábtörést, Candide! a sorozatok kategóriájában látható egyedüli animációként. Ebben a részben a jóhiszemű háborús hőst, Candide-ot Pangloss tábornok további hadi teljesítményre kényszeríti: harci robottá alakítják a féllábú, tengerimalac-beültetéssel élő, pacifista Candide-ot, aki a harcok kellős közepébe csöppen. A Kéz- és lábtörést, Candide! írója és társrendezője egyébként Bera Nándor.

Ha valaki nem ismerné a Candide animáció sztoriját (bővebben róla itt): Voltaire klasszikusát kortárs viszonyokra adaptálta egy csapat magyar animációs Kreif Zsuzsanna látványvilágával és rendezésében, a forgatókönyvet Bera Nándor és Turai Balázs jegyzi, akik az egyes epizódok társrendezői is voltak. Voltaire 18. századi műve egyszerre kalandregény és filozófiai gúnyirat, a sorozat pedig megőrzi a szatirikus felhangját és a kortárs társadalmi-politikai állapotok iránti kritikus attitűdjét. A szabad adaptációban Candide megpróbálja elnyerni szeretett Kunigundája szívét különböző kortárs helyszíneken, miközben nehéz helyzetekben találja magát, és szembe kell néznie a világ kegyetlenségével. Azonban Pangloss mester utasításait követve mindig próbál optimista maradni, miközben körbeutazza a világot egy kaliforniai start-up cégtől kezdve Észak-Optimisztánon keresztül az űrig. A Candide szériát itthon a Primanimán és az Anilogue-on lehetett látni, ahol teltházzal ment, ezen kívül csak néhány kisebb vetítésen lehetett elcsípni. Nagyon reméljük, hogy lesz még alkalmunk látni a teljes évadot!

candide_x_kez_es_labtorest_candide.png

Kreif Zsuzsanna: Candide - Kéz- és lábtörést, Candide!

süti beállítások módosítása