Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szerelmes párducok és kukkoló macskák is lesznek Utahban

2016. december 06. - dotandline

Bucsi Réka LOVE című animációs filmje bejutott a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába, Andrasev Nadja MOME Anim diplomamunkáját, A nyalintás neszét pedig a Slamdance-en vetítik.

Bucsi Réka LOVE című elsőfilmjének világpremierje az idei Berlinale-n volt februárban, míg az észak-amerikai premierre a South by Southwest (SXSW) fesztiválon került sor. Az amúgy észak-amerikai premiereket favorizáló Sundance annak ellenére válogatta be Bucsi Réka filmjét a versenyprogramba, hogy az már számos amerikai vetítésen túl volt addigra.

love_sundance.jpg

A LOVE Sundance köntösben (Forrás: LOVE facebook)

Bucsi Réka filmjét eddig kereken 40 országban vetítették és összesen 98 különböző fesztiválra kapott meghívást. A film eddig 13 díjat nyert, köztük Uppsalában néhány héttel ezelőtt az EFA-díjat, amellyel kivívta az Európai Filmakadémiai díjra való jelöltséget. A LOVE február elején egy másik jelentős fesztiválon is szerepel majd: a franciaországi Clermont-Ferrandban, Európa legnagyobb kizárólag rövidfilmekre specializálódó seregszemléjén került versenybe.

Bucsi Réka immáron másodjára szerepel a Sundance versenyprogramjában: két évvel ezelőtt Symphony no. 42 című MOME-s diplomafilmjét is beválogatták a Utah állambeli Park City-ben rendezendő, Robert Redford által alapított világhírű fesztiválra. Rékán kívül eddig három alkalommal jutottak a kisfilmes mezőnybe magyar alkotók filmjei: 2006-ban Kenyeres Bálint Before Dawn-ja, 2012-ben Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor Les Conquérants (Hódítók) című animációja, 2016-ban pedig Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála francia-magyar koprodukcióban készült MOME Anim diplomafilmje, a Limbo Limbo Travel.

A LOVE a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült, francia koprodukcióban. A film magyar gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor, fesztiváloztatásáért pedig a Daazo rövidfilmes portál felel.

A LOVE hamarosan műsorra kerül a köztévé műsorán, a mozikban pedig A vörös teknős című japán-francia egészestés animációs film kísérőfilmjeként lesz látható januártól.

A Sundance-szel egyidőben és szintén a Park City-ben rendezik meg a Slamdance filmfesztivált, melyet 1995-ben alapítottak azok az amerikai függetlenfilmesek, akiknek alkotásai nem kerültek be a Sundance-re és meg akarták csinálni a saját fesztiváljukat. A Slamdance-et a mai napig filmkészítők szervezik filmkészítők számára, és az elmúlt 20 év alatt elismert filmes eseménnyé vált. 

A Slamdance animációs rövidfilmes programjában fogják vetíteni Andrasev Nadja MOME Anim diplomamunkáját, A nyalintás neszét, mely szintén számos fesztiválon szerepelt: legutóbb a legjobb animációs rövidfilm díját nyerte a Denver Film Festivalon, külön elismerést kapott a kijevi Molodist KIFF-en, a dél-koreai Biaf Ani fesztiválon a legjobb diplomafilmnek szavazta a zsűri, májusban pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban versenyzett Cannes-ban, ahol megosztott harmadik díjat hozott el.

süti beállítások módosítása