Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Annie-díjra jelölték a Digic Pictures kisfilmjét

2019. december 10. - dotandline

Idén is van magyar jelölt az egyik legrangosabb animációs eseményen, az Annie Awards-on.

A Netflix Love, Death & Robots antológiájának The Secret War című epizódját az Annie Awards Best FX for Media/TV kategóriában jelölték. A 18 részes rövidfilm-sorozat minden epizódját más alkotócsapat készítette különböző országokból, a The Secret War című kisfilmet pedig teljes egészében a budapesti Digic Pictures csapata animálta, rendezője Zorkóczy István. A 17 perces animációban a Vörös Hadsereg elit alakulatai ördögi erőkkel csapnak össze Szibéria ősi erdőinek mélyén.

A Digic Pictures főként a játékokhoz készült videóiról ismert, de gyártanak 3D animációt és vizuális effektusokat egész estés filmekhez is. Az Index májusban beszélgetett Rabb Sándor Alex-szel, a Digic Pictures ügyvezető igazgatójával és Lendvai Gábor vezető animátorral a kisfilm elkészültéről. "Nekünk kellett kitalálni az elejétől a végéig mindent. Volt egy írott sztori, az abból készült forgatókönyvet megkaptuk, de onnantól kezdve minden a stúdió falai között jött létre. Nagyon jó volt ez a szabadság, jó átvezető projekt volt ahhoz, hogy a játékok kötöttségéhez képest megízleljük az egész estés filmek szabadságát." - mondta Rabb Sándor.

Love, Death & Robots - The Secret War

A Best FX for Media/TV kategóriában szerepel még az Így neveld a sárkányodat 2019-es karácsonyi speciálja, a Homecoming, a Guillermo del Toro ötlete alapján, szintén a DreamWorks égisze alatt készült 3Below: Tales of Arcadia című gyerekeknek szánt sorozat, a Star Wars Galaxy of Adventures szintén gyerekeknek szóló miniszéria, valamint Eusong Lee a Föld, a Nap és a Hold románcát bemutató My Moon című nyolcperces kisfilmje (itt megtekinthető). 

Az 1972-ben létrehozott, de a filmekért csak 1992-től díjakat osztó Annie Awards nyerteseit a Nemzetközi Animációs Filmszövetség Los Angeles-i tagjai szavazzák meg minden évben. A Nemzetközi Animációs Filmszövetséget még 1960-ban, Annecy-ban alapította a pixillációs animációiról híres Norman McLaren, de a szövetség elnöke volt John Halas és Michel Ocelot is. Az Annie Awards-ot azért is kíséri kiemelkedő figyelemmel a filmes szakma, mert az itt díjazottak előrevetíthetik az Oscar-nyerteseket is, legalábbis egész estés kategóriában. Tavaly például a Ruben Brandt, a gyűjtő szerepelt az Annie Awards egész estés versenyében, Bucsi Réka Solar Walk című kisfilmje pedig a rövidfilmes mezőnyben volt. A 47. Annie Awards díjazottjait 2020. január 25-én jelentik be.

süti beállítások módosítása