Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar részvétellel készült animáció a rendszerváltásról

2019. november 30. - dotandline

November 30-án, az Anilogue-on lesz a magyar premierje a Fritzi Egy forradalmi mese című egész estés animációs filmnek, amelyen magyar animátorok is dolgoztak. A négy országon átívelő közös munkáról Szederkényi Bella, a CUB animációs stúdió társalapítója beszélt az MTI-nek.

Német-belga-cseh koprodukcióban készült a Fritzi – Egy forradalmi mese című egész estés családi animáció. A film fejlesztését a német rendezők, Ralf Kukula és Matthias Bruhn tíz évvel ezelőtt kezdték, amikor rátaláltak Hanna Schott és Gerda Raidt Fritzi war dabei (Fritzi ott volt) című gyerekkönyvére. Megtetszett nekik, hogy a regény az 1989-es közép-kelet-európai változásokat egy kislány szemszögéből mutatja meg, ezért megszerezték a történet megfilmesítési jogait.

A forgatókönyvet Beate Völcker és a magyar származású Palátsik Péter írta, a film elkészítéséhez pedig belga és cseh koprodukciós partnereket találtak. A budapesti CUB Animation stúdiót két éve kereste meg az egyik koprodukciós partner, a cseh MAUR Film, mivel magas színvonalú rajzanimációra volt szükségük a készülő produkcióhoz.

fritzi_02.jpg

"Sikerült toborozni egy magyar animátor csapatot." – mondta Szederkényi Bella, a CUB társalapítója. "A rendezők komoly szűrőfolyamattal választották ki a legjobbakat. 2018 januárjától egy éven át dolgoztunk együtt, kézi rajzos animációkat készítettünk digitális táblával. A stúdiónk Budapesten, a Váci utcában van, onnan fogtuk össze és koordináltuk a munkát." A 90 perces filmből a magyar animációs csapat 25-30 percnyit, körülbelül a film egyharmadát alkotta meg.

A rendezők nagyon alaposan előkészítették a produkciót, az utolsó kockáig minden nagyon jól meg volt tervezve, elő volt rajzolva. Kiépítettek egy számítógépes rendszert, amely összekötötte a négy ország hét stúdiójában folyó animációs munkát. A Fritzi elkészítésén mintegy hétszázan dolgoztak szerte a világon, többek közt Kínában is. "Nagyszabású és profi produkció volt, nagyon örülünk, hogy benne lehettünk" – fűzte hozzá Szederkényi Bella.

fritzi_03.jpg

Az öt éve alapított CUB Animation elsődleges profilja a rövidfilmek (Vaddisznó, Volt egyszer egy kertész) és tévésorozatok (Ahány király, annyi mese, Átjáró Másvárosba) gyártása, emellett reklám- és videoklipek is készülnek a stúdióban. A független magyar animációs műhelynek volt már koprodukciós tapasztalata, most is dolgoznak egy magyar-francia-kanadai koprodukcióban készülő rövidfilmen, Daniel Gray Annecy-ban pitchelt Hide című projektjén, de a Fritzi volt az első egész estés alkotás, amelynek a készítésében részt vettek.

A film az 1989-es rendszerváltás és a berlini fal leomlása körüli történéseket eleveníti fel. A főszereplő kislány, Fritzi barátnője, Sophie a nyári szünetben Magyarországra utazik a családjával, ezért a kutyáját Fritzire bízza. Sophie és családja a nyár elteltével sem tér haza Kelet-Németországba. Fritzi megtudja, hogy Sophie a családjával Nyugat-Németországba távozott, ezért elhatározza, hogy megkeresi a barátnőjét, hogy visszaadja neki a kutyusát.

"Nagyon tetszik, hogy egyszerre családi film és kalandfilm, és hogy egy gyermek nézőpontjából mutatja be hogyan zajlottak a történelmi változások" – emelte ki Szederkényi Bella. Ahogy elmondta, nagyon felkészült magyar animátorokkal dolgoztak, "a munka egyetlen kihívása volt a rengeteg kommunikáció, hiszen mindent egyeztetni kellett és megbeszélni az összes partnerrel, hogy ne csússzon hiba a gépezetbe. Egy vaskos dokumentumkötetből dolgozunk, amiben minden szerepel: hogy miként néznek ki a szereplők, mit viselnek, milyenek, ha bánatosak vagy örülnek. Ebben tehát nincs szabadsága az animátoroknak, az egyes jelenetekben viszont lehet. Például amikor a két barátnő táncra perdül, a rendező egy-két rajzzal jelezte, hogy ez hogy nézzen ki, adott néhány instrukciót, megadta a zenét, de az animátorra bízta, hogyan építi fel a jelenetet" – magyarázta.

A filmnek még nincs hazai forgalmazója, Németországban és Csehországban viszont már októberben bemutatták az alkotást, azóta külföldön pedig több díjat is kapott.

A Fritzi – Egy forradalmi mese november 30-án, szombaton 18.30-tól látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál zárófilmjeként. Jegyeket az Uránia mozi oldalán és pénztárában lehet venni.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása