Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Argentínában díjazták Rófusz Ferenc animációját

2019. szeptember 19. - dotandline

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Fest - Nemzetközi Keresztény Filmfesztiválon, Argentínában.

Róusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci Az utolsó vacsora című művének animációs feldolgozása, melynek egyik célja, hogy Leonardo da Vinci freskójának kritikus állapotára hívja fel a figyelmet. "Az emberi mulandóságot jelképező kép ugyan elveszhet, eltűnhet, de a megváltás és a szeretet üzenete az egész emberiség számára közös és örök." - olvasható a film szinopszisában.

rofusz_ferenc_x_az_utolso_vacsora.jpg

Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora készítése közben (Forrás: MTI/Éberling András)

A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas Rófusz legújabb munkájáról korábban elmondta, hogy a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. Az NMHH Dargay Attila-pályázatának támogatásával elkészült filmen az eredeti tervekhez képest semmit nem változtattak, "minden kockája ugyanaz, mint amit 40 évvel ezelőtt storyboardként beadtam". Bár a koncepció az eredeti, a film 21. századi technológiával készült, a nyolcezer rajzot digitálisan készítették és színezték.

Az utolsó vacsora forgatókönyvét Rófusz Ferenc Békési Sándor dramaturggal közösen írta, ők ketten készítették a storyboardot is, a vágó Polecsák Lajos, az operatőr Kapitány Iván volt, a zenét pedig Pacsay Attila szerezte. Pacsay többek közt M. Tóth Géza Oscar-jelölt Maestro, valamint Ergo című animációin, Szederkényi Bella Orsolya című MOME Anim diplomamunkáján, és Emil Goodman Henry Waltz című fiktív animáció trailerén is dolgozott. Az utolsó vacsora szinkronhangjait Széles Tamás, Ujréti László, Juhász Zoltán, Csiby Gergely, Németh Gábor és Antonio Tudisco adja, de felbukkan a filmben Rudolf Péter is, méghozzá teremőrként.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása