Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Rajzfilmek a tóparton – Annecy 2019

2019. június 18. - Kalocsay Gergely

Akárcsak tavaly, idén sem hagytuk ki az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, a világ egyik legnagyobb animációs fesztiválját. A francia kisvárosban ismét ott nyüzsgött a nemzetközi animáció színe-java.

Programkavalkád és embertömeg

Idén júniusban több mint 12.000 akkreditált vendég érkezett 70 országból a filmfesztiválra és a MIFA filmvásárra. A kis tóparti városon már érezhető, hogy nem bír megbirkózni ennyi vendéggel. Nemcsak szállást képtelenség ilyenkor találni, de a programokra is egyre nehezebb a bejutás, pedig ez utóbbiakból nincs hiány. A 214 versenybe került film vetítései mellett konferenciákon, mesterkurzusokon, stúdió prezentációkon és „work in progress“ bemutatókon is részt lehet venni, így a fesztivál 6 napja alatt egy-egy idősávban párhuzamosan 3-4 érdekes rendezvény is akadhat. Ezért már a program tervezésekor sok fejtörést okozott a résztvevőknek, hogy mire érdemes beülni és miről kell sajnos lemondani.

annecy_2019_01.JPG

A fesztivál egyik fő helyszíne (Kép: Kalocsay Gergely)

A vetítések foglalási rendszerét sok kritika érte idén, hiszen az akkreditált vendégek egy telefonos applikáción keresztül regisztrálhattak könnyedén a filmek bemutatóira és aki nem volt elég szemfüles, könnyen le is maradhatott róluk, vagy hosszas sorban állás árán reménykedhetett a felszabaduló helyekben. Az animációrajongó "köznép" számára viszont többnyire esélytelen volt a bejutás.

Hogy hogyan lehet az expanziót összhangba hozni a fesztivál családiasságával? Nos, ez a következő évek feladata lesz, de az biztos, hogy kapacitásban a rendezvény már a határait feszegeti, miközben az érdeklődés egyre nagyobb iránta.

annecy_2019_02.JPG

Várakozó fiatalok vetítés előtt (Kép: Kalocsay Gergely)

Magyar filmek és filmtervek

Szerencsére idén is szép számban képviseltették magukat a magyar filmesek. Andrasev Nadja francia-magyar koprodukcióban készült animációja, a Szimbiózis már rögtön első nap, hétfőn bemutatkozott a közönségnek. A diplomafilmek között versenyzett két MOME Anim diplomafilm: Buda Flóra Anna Entropia és Hana Yamazaki The Act of Breathing című alkotása, egy „midnight special“ vetítésen pedig Debreczeni Zsuzsanna METU diplomafilmje, a Vannak problémáim volt látható.

A MIFA filmvásáron minden évben több kategóriában is rendeznek pitchfórumot, ennek rövidfilmes szekciójába került be Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján, valamint Daniel Gray francia-magyar-kanadai koprodukcióban készülő Hide című projektje. Összesen 168 rövidfilmet neveztek be és a két említett produkción kívül kizárólag francia filmtervek kaptak esélyt a bemutatkozásra, ezért külön büszkék lehetünk a hazai alkotókra. A Forró helyzet a hüllők bolygóján egy elég bizarr szerelemről szól, ami egy 16 millió éves meteor és egy dinoszaurusz-tenyésztő között szövődik, és annak ellenére, hogy rövidfilmnek készül, a tíz perces pitch során olyan komplex történetfolyam bontakozott ki, amely akár másfél órát is megtöltene.

annecy_2019_03.JPG

Lukács Péter Benjámin producer, Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna rendező a Forró helyzet a hüllők bolygóján pitchén (Kép: Kalocsay Gergely)

Míg Kreif Zsuzsanna filmje a megvalósítás küszöbén koproducereket és animátorokat keres, addig az évek óta Magyarországon élő Daniel Gray Hide című kisfilmje már forgalmazóra vadászott a pitchen. A Hide egy bújócskázó testvérpár története, mely során a játék közben egyikük szembesül azzal, hogy az élet nélküle folytatódik tovább. Mindkét filmterv díjban részesült a fesztiválon.

Idén klasszikus filmjeink is reflektorfénybe kerültek, a Macskafogó és a János vitéz szerepelt az Annecy Classics programban. Érdekes volt látni, hogy a Macskafogó jól ismert poénjai hogyan működnek angolul, a nemzetközi közönség nagyon élvezte.

annecy_2019_04.JPG

Daniel Gray a Hide pitchén (Kép: Kalocsay Gergely)

Nagy stúdiók műhelytitkai

Már évek óta megszokhattuk, hogy a nagy stúdiók Annecy-ban harangozzák be legújabb filmjeiket és ez idén sem volt másképp. Az eksztázis határán lévő tömeg tapsviharral hálálta meg, hogy a Disney öt percet levetített a Jégvarázs második részéből, hiszen a jelenetet a burbanki stúdión kívül itt mutatták be először a közönségnek. A Disney prezentációja persze másról is szólt, hiszen ennek keretében volt látható a tehetséges munkatársaik egyedi ötleteit felkaroló Short Circuit program három új kisfilmje is (Brian Menz: Just A Thought, Natalie Nourigat: Exchange Student, Jerry Huynh: Jing Hua), melyek rendezői is jelen voltak a vetítésen.

A Jégvarázs folytatásának komoly kihívója akad idén karácsonykor. Sergio Pablos rendező ugyanis – értelemszerűen – ekkora időzíti a télapó eredettörténetét feldolgozó Klaus című filmjét. A rendkívül giccses, de egyben csodaszép történet kulisszatitkait mutatta be a rendező és csapata Annecy-ban, ahol többek között azt is elmesélték, hogy nagyon nehéz volt forgalmazót találniuk, mivel 2D filmet szerettek volna csinálni, valamint karácsonyi a sztori, amiben már nem sok újat lehet mutatni. A Netflix végül lecsapott a filmre, így év végén a videómagosztó platformon lesz látható.

jerry_huynh_x_jing_hua.jpg

Jerry Huynh: Jing Hua

Érdekes panelbeszélgetést tartott a Cartoon Network, melynek címe "A jó vígjáték hozzávalói" volt. A stúdió rendezői arról beszéltek, hogyan érdemes mindenki számára szórakoztató tartalmakat készíteni. Vaibhav Kumaresh (a Lamput című sorozat alkotója) szerint csak figyelni kell, hogy a mindennapi életben mit tartunk mulatságosnak és ezeket a helyzeteket átültetni a filmekbe. Mic Graves (a Gumball csodálatos világának rendezője és írója) pedig úgy gondolja, ha egy poén nem működik, semmi gond, hiszen jön majd a következő, továbbá azt javasolta a filmkészítőknek, hogy érdemes a poénnak funkciót is adni, ezáltal jobban illeszkedik a történetbe.

Filmvásár magyar stand nélkül

A MIFA filmvásár is sokkal nagyobb területen fogadta a szakmai érdeklődőket, mint tavaly. Olyannyira kinőtték már a helyszínt, hogy kénytelenek voltak a tó felett újabb standokat és konferenciatermet kialakítani. Közel 70 ország képviseltette magát, magyar producerek is jelen voltak a Creative Europe MEDIA standon, azonban idén sajnos külön magyar kiállítóhely nem létesült. Pedig tavaly már nagyon örültünk neki, hogy a MOME, az NMHH Médiatanácsa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésével a Hunimation standon képviseltette magát a magyar animáció.

Reméljük jövőre, a 60. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon ismét sok magyar sikernek örülhetünk.

süti beállítások módosítása