Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két magyar filmtervet díjaztak Annecy-ban

2019. június 14. - Herczeg Zsófi

Ugyan még nem ért véget az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, az eseményen tartott MIFA pitchfórumon már osztottak díjakat. Az idei fórumra rekordszámú, azaz 498 nevezés érkezett, melyből 37 projektet választottak ki, hogy alkotóik prezentálják a szakma előtt. A 37 filmterv között két magyar is szerepelt: Kreif Zsuzsanna Dino Doom on Desert Planet című sci-fi szatírája, valamint Daniel Gray francia-magyar-kanadai koprodukcióban készülő Hide című projektje. Amilyen csodálatos projektek, nem meglepő, hogy díjazták őket, ráadásul összesen három elismerést kaptak.

Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján (Dino Doom on Desert Planet) munkacímű filmterve megkapta az Open Workshop díjat, mely a 3000 eurós pénzjutalom mellett 2-6 hónapnyi filmfejlesztést jelent a viborgi The Animation Workshop keretében.

A film főszereplője egy tinédzser meteorlány, aki az univerzum szélén, a Jupp nevű bolygó körül a szüleivel keringve tengeti unalmas életét. Egyetlen szórakozása különböző féreglyukak megnyitása és távoli univerzumok meglesése. Egy napon beleszeret az Eurth nevű bolygón élő munkásfiúba, akiért maga mögött hagyja addigi lakhelyét. A fiú egy dínófarmon dolgozik, titkos hobbija az erotikus sci-fi regények olvasása, és fantáziálás szuperhős énjén. A meteorlány telepatikus képességeivel megbabonázza őt, közeledtével pedig egy óriási forradalmi és szerelmi robbanást idéz elő, mely az elkerülhetetlen végzetükhöz vezet.

dino_doom_still_5.png

Kreif Zsuzsanna: Forró helyzet a hüllők bolygóján

A 20 perces, felnőtteknek szóló sci-fi animáció a tervek szerint dialógot is tartalmaz, a zenei világát pedig Benjamin Efrati alkotja meg, akivel Kreif Zsuzsanna már a Candide sorozaton is dolgozott. A szatirikus kisfilm keveri a 80-as évek sci-fi animációit, a szörnyfilmeket, valamint a kaland- és katasztrófafilmeket jellemző elemeket. A filmhez olyan alkotások szolgáltak ihletforrásként, mint az Idő urai és A vad bolygó René Laloux rendezésében, Az elsüllyedt világokcímű animációs sorozat a 80-as évekből, és az 50-es évek sci-fi regényeinek borítói. Az egyszerre humoros és szatirikus animáció érinti majd az osztálykülönbségeket, a környezeti katasztrófák, a vallási fanatizmus és a viszonzatlan szerelem témáját.

Forró helyzet a hüllők bolygóján gyártója a Boddah, producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, akikhez olyan alkotások kötődnek, mint Bucsi Réka LOVE, Tóth Luca Superbia és Lidérc úr, valamint Turai Balázs Róma bukása című animációi.

dino_doom_team_x_annecy.jpg

Timothy Guy Leborgne, a The Open Workshop vezetője, Turai Balázs forgatókönyvíró-rendező, Lukács Péter Benjámin producer, Kreif Zsuzsanna rendező, Osváth Gábor producer (Forrás: Boddah)

Daniel Gray francia-magyar-kanadai koprodukcióban készülő projektje, a Hide két díjat is kapott a MIFA-n: elnyerte a Ciclic Prize-t és a NEF Animation Prize-t. A Ciclic Prize hat hónapos projektfejlesztést jelent a vendôme-i animációs rezidencián, Franciaországban, melyhez 35.000 eurós pénzjutalom is jár. A NEF Animation pedig egy egyhónapos nemzetközi program művészeknek, melynek keretében az alkotók egy hónapig zavartalanul tudnak fókuszálni a kutatói munkára és az írásra a franciaországi Fontevraud apátságban. Három éve egyébként Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpelle című filmterve is elnyerte a Ciclic Prize-t.

A Hide írója, rendezője és látványtervezője Daniel Gray. A film főszereplője egy testvárpár, akik bújócskát játszanak egy lakásban. Az egyikük megtalálja a tökéletes búvóhelyet, ám kicsit később kikukucskálva azt látja, hogy a bátyja abbahagyta a játékot, és az élet megy tovább nélküle. A 10 perces, felnőtteknek szóló animáció a magyar CUB Animation (producer: Szederkényi Bella, Gelley Bálint), a francia La Cellule Productions (producer: Marion Barré, Soyo Giaoui), valamint a National Film Board of Canada (producer: Maral Mohammadian) koprodukciójában készül.

hide_pitch_x_annecy.JPG

Daniel Gray rendező pitcheli a Hide című projektet a MIFA-n (Forrás: CUB)

Daniel Gray korábban a Teeth című zseniális kisfilmet rendezte Tom Brown-nal, mely egyébként szintén szerepelt Annecy-ban, ráadásul 2015-ben elnyerte a fesztivál FIPRESCI-díját. A groteszk kisfilmben egy eszelős férfi fogak iránti megszállottságába pillantunk be, ami már-már perverzül kellemetlen feszengéssel tölti el a nézőt.

süti beállítások módosítása