Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációk gyereknapra, nem csak gyerekeknek

2019. május 24. - dotandline

A közelgő gyereknap alkalmából harmincnégy animációs filmet és sorozatot ajánl a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa azokból a filmekből, amelyeket a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott és jelenleg online nézhetők. Az érdeklődők egyebek mellett népmesékből, gyerekdal-feldolgozásokból, űrutazást, történelmet, természettudományi ismereteket bemutató vagy épp a családról, barátságról, városi életről szóló alkotásokból válogathatnak.

Népmesék és rímes remekek

A népmeséket kedvelőknek lehet jó választás például A Mesemondó, amely olyan mesefigurákról szól, akik rég nem olvasott könyvek lapjai között töltik napjaikat, egy nap azonban úgy döntenek, hogy megszöknek a könyvtárból, a Mesemondó nyomába eredve. Rákattinthatunk cigánymesére (Cigánymesék – A cigányasszony meg az ördög), ógörög klasszikusokra (Esopos fabulái-sorozat), vagy sziú indián történetekre (Kojot és a szikla, Kojot és a sápadtarcú). Gyerekdalok, versek, nyelvtörők feldolgozását kínálja az Eszterlánc, míg a Kortárs gyermekversek és dalok gyűjteménye olyan mai művészek szövegeit eleveníti meg, mint Jász Attila vagy Tóth Krisztina. A Paradicsomleves betűtésztával Lackfi János etetős verseivel ismerteti meg nézőit.

kojot_es_a_szikla.jpg

Gauder Áron: Kojot és a szikla

Állatos animációk, intergalaktikus kalandok, furcsa anyagú kitalált lények

Sajdik Ferenc bájos rajzain alapul a Hát (m)ilyenek az állatok ismeretterjesztő sorozat, Nagy Lajos humoros írásain pedig a Képtelen természetrajz széria. A Kormos István meséje (Fázó rókafiak) egy aranyos rókacsalád életére összpontosít, míg a Bokorugró mesetár László Marcell hőscincérének titkait meséli el. A Berti és a terelőkutya kalandokba keveredő rózsaszín birkát követi nyomon, a Csupipupi A csontmánia című epizódja pedig egy elkényeztetett öleb csontok iránti olthatatlan vágyódására összpontosít. Hős gyurmahernyót ismerhetünk meg Gyurmók személyében, a Boxi-sorozatban pedig egy papírfiú és egy kartonkutya élményei elevenednek meg. Az űrutazás rajongóit fogja lekötni a Szupermalac és Űrpatkány, akiknek meg kell menteniük Cukibolygó lakóit a csillagpoliptól.

kapitany_frigyes_x_gyurmok.jpg

Kapitány Frigyes: Gyurmók

Agytágítók és élmények kíváncsi kalandoroknak, családi-baráti szövevények

Az Egy komisz kölyök naplója széria egy olyan kisfiút állít a középpontba, aki mindig jót akar a környezetének, de valahogy balul sülnek ki a próbálkozásai. A Hajótöröttek sorozat a természettudományos ismeretekre vágyó kalandoroknak szól, a Szőrmók Oviban pedig a szőrmókgyerekek játszva tanulnak az őket körülvevő modern világról. Kicsik és felnőttek is belevethetik magukat a Városi legendák tizenhárom epizódjába, ahol a valóság és a képzelet határán humorral egyensúlyoznak az alkotók. A Borka és a varázsruha sorozatban egy kislány népi díszítésű ruhájáról segítségül tudja hívni a különböző állatokat. A családi viszonyok egyedi látásmódja köszön vissza a Három nagymamám volt animációban. Az apró dolgok és a barátság értékelésére hívja fel Lajos és Laci története a figyelmet. A Lilly és a torta egy nagyvárosi tehén kalandját meséli el elefántbarátjával.

mama_kozeli.jpg

Glaser Kati: Városi legendák

Tüneményes tündérmesék után valós, történelmi túrák

A Bogyó és Babóca sorozat harmadik évada folytatja a csigafiú és a katicalány barátságának történetét. Tündérvilágba vezet Janó Manó és az elveszett harmatcseppek széria első fejezete, ahogy a Hoppi mesék első epizódja is. Csodálatosan mulatságos és szerethető lényekre bukkanunk az Egy kupac kufliban. Lázár Ervin meséi kelnek életre a Bab Berci kalandjai sorozatban és A Négyszögletű Kerek Erdő Szörnyeteg Lajos, jaj, de álmos, valamint a Maminti, a kicsi zöld tündér című fejezeteiben.

A régmúlt valóság felfedezésére hív Az Árpádok emlékezete – III. Béla király című epizód, míg a Csataterek sorozat 3D-s rekonstrukcióiban emlékezetes összecsapásoknak lehetnek tanúi a nézők. A Régi váraink új fényben alkotás pedig virtuális vártúrákra hívja őket, ahol az élőszereplős szegmensek keverednek a számítógépes technikával.

bab_berci_kove_1.jpg

Kovács Márton: Bab Berci köve

A Médiatanács gyereknap alkalmából készített ingyenes online nézhető animációs válogatása a mecenatúrás alkotásokból:

Népmesék mai köntösben:

Rímbe szedve

  • Eszterlánc (Keresztes Dóra, Kecskemétfilm Kft.)
  • Kortárs gyermekversek és dalok gyűjteménye (Bognár Éva Katinka, Bakos Barbara, Bertóti Attila, Farkas Júlia, Gellár Csaba, Gelley Bálint, Hermán Árpád, Horváth-Molnár Panna, Molnár Tünde Réthi Gábor, Sándor József, Tamás Iván Végső Ágota, Vácz Péter és Zétényi Borbála, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)
  • Paradicsomleves betűtésztával (Benkovits Bálint, Baraka Média Kft.)

Az állatvilágról játékosan

Űrmesék és furcsa anyagú lények

  • Boxi-sorozat (Koós Árpád, Klingl Béla, Gauder Áron, Sándor József és Horog Péter, K. G. B. Stúdió Kft.)
  • Gyurmók (Kapitány Frigyes, Filmservice Kft.)
  • Szupermalac és Űrpatkány (Máli Csaba, Magyar Rajzfilm Kft.)
  • Űruborkák (Hegyi Magdolna, Űrubi Kft.)

Kalandoroknak

Családról, barátságról

Tündérmesék

Történelemről mindenkinek

Forrás: Médiatanács

süti beállítások módosítása