Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Gelley Bálint sorozatát díjazták a Cinemirán

2019. április 14. - dotandline

Vasárnap délután kiosztották a 2019-es Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál díjait. A második alkalommal megrendezett fesztivál 2019. április 12. és 14. között zajlott az Akvárium Klubban. Péntektől vasárnapig gyereknek szóló hazai és nemzetközi animációs filmek, dokumentumfilmek és élőszereplős kisfilmek versengtek a díjakért.

A 2. Cinemirán összesen 50 rövid gyerekfilm versenyzett, amelyek a világ legkülönbözőbb országaiból érkeztek, így többek között kanadai, iráni, brazil, kínai, maláj, francia, amerikai és német gyerekfilmeket is láthattak az érdeklődők. A versenyprogramba összesen 11 magyar rövidfilm került, köztük M. Tóth Géza, Rófusz Ferenc, Gelley Bálint, Szeiler Péter és Szederkényi Bella legújabb animációja.

Idén először gyerekzsűri választotta ki a Legjobb Magyar Gyerekfilm Díját, mellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 500 ezer forintos pénzjutalom jár. A gyerekzsűri Gelley Bálint Átjáró Másvárosba sorozatának Szkriptum című részét választotta a legjobb magyar gyerekfilmnek, mely Magyari Andrea meséjét adaptálja. A sorozat második részében Kázmér és Kamilla Közbenjáró segítségével megérkezik Másvárosba, ahol egy jó ideje nem történik semmi. A gyerekek nyomozni kezdenek és miután egy kis galibába keverednek Nyominger felügyelővel, rá is találnak Szkriptumra, az íróra, akit képtelenség felébreszteni. Az Átjáró Másvárosba a héten nyert támogatást a Médiatanácstól a teljes első évad elkészültére.

gelley_balint_x_atjaro_masvarosba_x_szkriptum.jpg

Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba - Szkriptum

A legjobb animációs kisfilmnek járó Cinemira Arany Mókus-díjat Horváth Mária Cigánymesék sorozatának Hogyan lett az ember című epizódja kapta. Mikor a Jóisten megteremtette az eget, a földet és a vizeket, nagyon elégedett volt, de egy idő után magányosnak érezte magát. Gondolt egyet, meggyúrta az agyagot, begyújtott a kemencébe és nekilátott embert formázni...

ciganymesek_x_hogyan_lett_az_ember.jpg

Horváth Mária: Cigánymesék - Hogyan lett az ember

A legjobb élőszereplős kisfilm Jurdi Leila Kicsi csípős, a legjobb dokumentumfilm Maryam Bayani Rainbow Children: The Portrait of Elika, a legjobb gyerekek által készített kisfilm (Világűr videopályázat) pedig Beke Zoltán Világűr című alkotása lett. Az Európai Gyerekfilm Szövetség – ECFA díját Janne Janssens My Label című filmje nyerte.

A szakmai zsűri tagjai Kerekes Vica színésznő, Patrovits Tamás animációs rendező, Zurbó Dorottya filmrendező, Haragonics Sára filmrendező, Varga Ferenc újságíró, Gacs Réka animációs rendező, Cecília Bandeira filmrendező, valamint nemzetközi fesztivál vezetők, Felix Vanginderhuysen (ECFA), Erik Tijman (Cinekid) és Judita Soukupová (Juniorfest) voltak.

A rövidfilmes versenyprogram mellett először volt látható a Keménykalap és krumpliorr című klasszikus restaurált változata, premier előtt mutatkozott be a Vízipók-csodapók mozifilm digitálisan felújított verziója, valamint a Macskafogó és a Lengemesék 2. is újra vászonra került. Az idei fesztiválon szakmai programok is helyet kaptak. A Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjával közösen szervezett Mitől lesz sikeres egy gyerekfilm? című előadáson Erik Tijman és Felix Vanginderhuysen osztották meg tapasztalataikat az európai gyerekfilmek gyártásáról, fesztiváloztatásáról és forgalmazásáról. Az Írók + Filmesek találkozón a legnépszerűbb hazai gyerekkönyvek szerzői mutatták be adaptációra váró műveiket a filmes szakemberekből álló közönségnek.

süti beállítások módosítása