Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Folytatódik az MMA magyar animációs filmklubja

2019. március 08. - dotandline

A Magyar Művészeti Akadémia 2018 októberében indította el Válogatás a magyar animációs film történetéből című filmklubját, mely a teljesség igénye nélkül nyújtott gazdag betekintést a hazai animáció kincsestárába. A filmklub idén folytatódik: március 18-tól május 27-ig nézhetünk jobbnál jobb alkotásokat a magyar animáció elmúlt száz évéből. A vetítések hétfőnként 18 órától a Premier Kultcafé mozitermében lesznek. 

A magyar animációs film immár több mint 100 éves története bővelkedik kiemelkedő értékekben, időtálló remeklésekben, generációk számára hivatkozási alapot jelentő élményekben. Miként dr. Pápai Zsolt filmtörténész fogalmazott, "a hazai mozgókép históriájának legdicsőségesebb fejezetei közül többet éppen animációs rendezők írtak" (Filmvilág 2007/8). Az animációs film a hazai mozgóképkultúra kiemelkedően fontos területe, többek szerint a magyar filmművészet egyik, ha nem a legszínesebb része. "A magyar animációt az különböztette meg korábban a többi nemzetétől, hogy ahányan voltunk, annyiféle film került ki a kezünk közül" – írta Jankovics Marcell az Animációs körkép című kötet előszavában.

jankovics_marcell_x_feherlofia_2.png

Jankovics Marcell: Fehérlófia

A Válogatás a magyar animációs film történetéből filmklub tavaszi filmösszeállításából könnyen érthetővé válik, miért mondható olyan színesnek, sokfélének a magyar animáció. Láthatunk példákat a fekete humor és az ornamentális stílus mesterműveire, és feltárul a vidéki műhelyek – a Kecskemétfilm és a pécsi stúdió – filmtermésének gazdagsága is. Az MMA összeállítása a magyar amatőrfilmek mellett a kortárs animáció jelenségeit is felöleli, az új alkotói nemzedék nagy sikert arató munkáitól kezdve a számítógépes animáció hazai eredményeiig. A tavaszi 10 alkalmat ősszel további 5 hétfő esti vetítés követi.

A sorozat házigazdája ismét A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című kötet szerzője, dr. Varga Zoltán. A vetítéseket beszélgetés követi, melyre az aznapi filmek egyik alkotóját vagy szakértőjét hívják meg. Jegyek a Premier Kultcaféban (volt Vörösmarty mozi) válthatók.

A filmklub március 18-tól május 27-ig tart, a vetítések hétfőnként 18 órától kezdődnek a Premier Kultcaféban (1085 Budapest, Baross utca 1.).

A VETÍTÉSI PROGRAM

2019. március 18. | Válogatás Nepp József filmjeiből

2019. március 25. | Válogatás Gyulai Líviusz filmjeiből

2019. április 1. | Válogatás Vajda Béla és Szoboszlay Péter filmjeiből

2019. április 8. | Válogatás Richly Zsolt filmjeiből

2019. április 15. | Válogatás Keresztes Dóra és Orosz István filmjeiből

2019. április 28. | Jankovics Marcell: Fehérlófia / Mondák a magyar történelemből

2019. május 6. | Válogatás Rófusz Ferenc és Varsányi Ferenc filmjeiből

2019. május 13. | Válogatás a Kecskemétfilm sorozataiból

2019. május 20. | Válogatás a Kecskemétfilm animációs rövidfilmjeiből

2019. május 27. | Válogatás az amatőrfilmes animáció rövidfilmjeiből

Forrás: MMA

süti beállítások módosítása