Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A szerelmes kisbolygók mától mindenkit elvarázsolnak

2019. február 13. - Herczeg Zsófi

Mától online is elérhető Bucsi Réka sokszorosan díjazott LOVE című kisfilmje, melyben egy naprendszer nyugodt életét dúlja fel egy szerelmet hozó meteor.

Szinte napra pontosan három éve indult útjára Bucsi Réka első függetlenfilmje, a LOVE, mely a 66. Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált. A 14 perces kisfilm a szerelem megfoghatatlan és leírhatatlan érzéseit jeleníti meg egy fiktív univerzum szürreális élőlényeinek mindennapjain keresztül, haiku-szerű jelenetekkel, Bucsi Réka játékos stílusában, Lukács Péter jellegzetesen provokatív hangkeverésével, valamint David Kamp csodálatos, érzelmekkel teli zenéjével (mely itt hallgatható).

Bucsi Réka: LOVE

Bucsi szerelemfilmjéről korábban már mi is lelkendezve írtunk: "A LOVE egy mini naprendszerben játszódik, ahol egy kis bolygót feldúló kockameteor indít el változásokat. A film minden részlete a szerelemmel és a társkereséssel kapcsolatos hol kellemes, hol kellemetlen érzéseket és tetteket vizualizálja, megmutatva azt, hogy ez az érzés univerzumtól és életformától függetlenül mindenhol hasonló. A Vágyakozás című fejezetben a kisbolygó lézengő élőlényei tengetik napjaikat, melybe az üdítő változást maga a zöld színekbe borult, kocka formájú meteor hozza. Szerelemben és háborúban mindent lehet, így a második részben, a Szerelemben is minden megtörténik, ami addig elképzelhetetlennek tűnt és a bolygó állatai is másképpen kezdik látni a körülöttük lévő világot. Ez a rész a legszínesebb és a legtöbb abszurd figurát tartalmazó epizód. Vannak szerelmek, amik eljutnak a harmadik fázisba, melyet a filmben a Magány fejezetében látunk: széteső, párjuktól és önmaguktól megfosztott alakok, akik ebben az új helyzetben állnak értetlenül. Hogy ez után mi történik az már egy másik történet."

A LOVE több mint 160 fesztivál programjában szerepelt és 22 díjat hozott el, köztük az Oscar-kvalifikáló RiverRun díját a legjobb animációért. Így az Oscar-shortlistes Symphony no. 42 után Bucsi második filmje került Oscar-közelbe, azóta pedig már legújabb animációja, a Solar Walk szintén Oscar-esélyes volt. A három kisfilmben közös még, hogy mindegyik a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában kezdte nemzetközi fesztiválútját, a Solar Walk pedig tavaly el is nyerte az Audi Short Film Award-ot a német fesztiválon. A LOVE többek közt olyan neves elismeréseket is nyert fesztiválkörútja alatt, mint a spanyolországi 3D-Wire fesztiválon az "animációs Oscarnak" tekintett Cartoon d’Or kvalifikáció díj, valamint az Uppsalai​​ N​emzetközi Rövidfilm​fesztivál EFA-díja, ezzel jelöltté vált az Európai Filmakadémia díjára is.

Bucsi kisfilmje francia-magyar koprodukcióban készült, a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán 2014-ben nyert támogtást, melyhez hozzájárult a francia állami filmalap (CNC) és az ARTE televízió támogatása is. A LOVE magyarországi gyártója a Boddah (producer Osváth Gábor), francia részről pedig a Passion Paris (producer Marc Bodin-Joyeux, Méline Samson). A film hazai forgalmazója a Daazo. A LOVE itthon Michael Dudok de Wit A vörös teknős című animációja kísérőfilmjeként került a mozikba, ezzel Bucsi már második animációja volt látható a magyar filmszínházak műsorán, hiszen 2013-as MOME Anim diplomamunkája, az Oscar shortlistre jutott Symphony no. 42-t a Frank című film kísérőjeként vetítették.

süti beállítások módosítása