Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mit nézzek 2018 utolsó napjaiban?

2018. december 28. - Herczeg Zsófi

Már csak néhány nap van 2018-ból, és szerencsére a mozik tele vannak szuper animációkkal, amiket mi is nagyon szerettünk idén. Az alábbiakban összegyűjtöttünk párat, amit mindenképp ajánlunk, ha még nem néztétek meg!

GEEKEKNEK

A Pókember - Irány a Pókverzum még azoknak a filmrajongóknak is hatalmas élmény, akik amúgy nem Pókember-rajongók. Az Oscar-versenyben rögtön a bemutatása után a legesélyesebbnek kiáltották ki a szakmabeliek, amit a rajongók visszajelzései is megerősítettek. Hihetetlenül látványos, pörgős, menő, tele van popkulturális utalással, a Pókember-rajongók tobzódhatnak a nekik irányzott elszólásokban, a képregényes forma megidézésében, az animációsok pedig eldobják az agyukat attól a mainstream animációktól egészen szokatlan látványtól és ingertől, ami két órán át éri őket. Nem kell ismerni hozzá Miles Morales vagy a többi dimenzióban létező pókteremtmény háttérsztoriját, hogy élvezzük, egyszerűen csak át kell adni magunkat annak a döbbenetesen elképesztő látványnak, amit a Sony animációs szakemberei létrehoztak. 

CINEFILEKNEK ÉS A KÉPZŐMŰVÉSZET RAJONGÓINAK

Az idei év nagy durranása volt Milorad Krstic első egész estés animcáiója, a Ruben Brandt, a gyűjtő, mely rövid idő alatt varázsolta el a közönséget és a nemzetközi filmszakmát. A filmes és képzőművészeti utalásokban bővelkedő, thriller, noir, krimi, kaland és olykor horror-elemekből építkező animációról egyből klasszikusként írtak, és valóban meghatározó lesz a magyar animációs történetben, hiszen rég készült ennyire egyedi és szórakoztató alkotás (utoljára talán 2004-ben, a Nyócker). A film amerikai forgalmazót is kapott, méghozzá az egyik legmenőbbet, a Sony Pictures Classic-ot, és szintén esélyesnek tartják Oscar-jelölésre, ez pedig igazán nagy dolog lenne, és talán segítene több bizalommal lennie a hazai támogatási rendszernek (pontosabban a Filmalapnak) a beadott egész estés animációs filmterveket illetően. A filmről itt írtunk.

ANIMEFANOKNAK

A Mozinet forgalmazásában került a hazai mozikba Mamoru Hosoda Mirai - Lány a jövőből című filmje, melyet ráadásul le is szinkronizáltak magyarra, az pedig igazán ritka egy anime esetében, legalábbis az elmúlt éveket tekintve. A valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó film izgalmas mese, egyszerre játékos kaland és felnövéstörténet.

LÁZADÓKNAK

Ugyan moziforgalmazásba nem kerül, de december 30-án egy Anilogue-os vetítésen újra látható az Uránia moziban a Candide című új magyar animációs sorozat. A széria alkotói Kovásznai nyolcvanas évekbeli ötletét gondolták tovább, és Voltaire klasszikusát nem szószerint adaptálták kortárs közegbe, hanem a regényben felmerülő problémákat modernizálták. Így került a sorozatba nemcsak a mai magyar társadalom és politika, hanem a sport és a vallás, a technika és a szórakoztatóipar, a migrációs válság és a diktatúra, vagy a környezetvédelem. A hihetetlenül pörgős sorozat nem nélkülözi a kritikai látásmódot, a nyitottságot, a paródiát, az erőszakot, a hatalmas szeretetet az animáció és Kovásznai iránt, a kőkemény beszólásokat, a popkulturális utalásokat, és nem utolsó sorban az alkotók véleményét a Candide-ban felbukkanó témákról. A sorozatról itt írtunk.

KICSIKNEK

Berg Judit Lengemeséiból már a második egész estés animáció készült el, a tavaszi és nyári nádtengeri időszakot bemutató történet után decemberben mozikba került a Tél a Nádtentengeren, melyben a lengék őszi és téli kalandjai elevenednek meg. A nád állatvilágát meseien kedvesen jeleníti meg a film, miközben példát mutat a szereplőkön keresztül megannyi erényre, mint például a bátorság, az önzetlenség vagy egymás elfogadása olyannak, amilyen. 

süti beállítások módosítása