Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Még mindig a cuki animációkat szereti az Akadémia

2018. december 18. - Herczeg Zsófi

Az Amerikai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a rövidfilmes shortlisteket, köztük az animációs rövidfilmes kategóriával, melyben két magyar vonatkozású alkotás volt esélyes: Andrasev Nadja A nyalintás nesze című MOME Anim diplomafilmje, valamint Bucsi Réka dán gyártású kozmikus űrutazása, a Solar Walk.

A 81 Oscar-nevezett animációs rövidfilm közül végül az alábbi 10 került a szűkített listára:

weekends.png

Trevor Jimenez: Weekends

Kicsivel jobb a lista, mint tavaly volt (amikor egyébként szintén két magyar animáció volt esélyes: Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című MOME Anim diplomafilmje és Bucsi Réka elsőfilmje, a LOVE), hiszen idén vannak női rendezők által készített filmek és szerzői függetlenfilmek is, de még mindig a klasszikus látványvilágú és történetvezetésű (és cuki) filmeket részesítik előnyben az Akadémia tagjai a kísérletező és bátor témájú alkotásokkal szemben.

Nemrégiben a Cartoon Brew kérdezett meg tíz animációs szakembert – többek közt Orosz Anna Idát, animációs filmtörténészt, a Primanima társalapítóját –, hogy szerintük mely animációknak lenne helye az Oscar-jelöltek listáján. A tíz szakember véleménye alapján a három legesélyesebbnek tartott Solar Walk, Bloeistraat 11 és La Chute nem került az Akadémia shortlistjére, de néhány kiemelt animáció azért helyett kapott: a Weekends, a Grandpa Walrus, a Late Afternoon és az Animal Behavior. A tízes listára került a Google Spotlight Stories Age of Sail című kisfilmje is, mely a Pearl után a második Oscar-esélyes GST animáció.

grandpa_walrus_2.png

Lucrèce Andreae: Grandpa Walrus

A Cartoon Brew legfrissebb Oscar-cikke egyébként több érdekességet is felsorol a shortlisttel kapcsolatban, például azt, hogy négy, kalifornai stúdió által gyártott animáció (Age of Sail, Bao, Bilby, Bird Karma) egy Oscar-kvalifikáló díjat sem nyert, csupán azért nevezhették őket, mert Los Angelesben a mozik műsorán voltak legalább egy hétig. Míg a shortlisten szereplő összes többi animáció elnyerte valamelyik rangos filmfesztivál Oscar-kvalifikáló díját. 

A 10 shortlistes közül nyolc nézhető online: az Age of Sail a Google Spotlight Stories között, a Hihetetlen család 2. kísérőfilmjét, a Bao-t a Disney/Pixar, a Bird Karmát és a Bilby-t a Dreamworks tette fel a saját youtube csatornájára, a Grandpa Walrus a forgalmazó vimeo oldalán látható, a Late Afternoon-t az RTE honlapján lehet megnézni, a Lost & Found-ot az alkotók tették elérhetővé egy rövid ideig, a One Small Step pedig már Staff Pick-et is kapott a gyártó stúdió vimeo oldalán. 

Az öt Oscar-jelölt animációs rövidfilm listáját 2019. január 22-én jelentik be, az Oscar-átadó pedig 2019. február 24-én lesz. 

süti beállítások módosítása