Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Újra mozikban a Macskafogó

2018. szeptember 13. - dotandline

Szeptember 13-tól visszatér a mozikba minden idők egyik legjobb magyar rajzfilmje, az 1986-ban készült Macskafogó. A kultikus alkotás 4K minőségben digitálisan restaurált változatát országszerte több mint negyven moziban vetítik.

Ternovszky Béla rendező és a tavaly elhunyt Nepp József forgatókönyvíró minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal parodizálja is ezeket a zsánereket. A Pannonia Filmstúdióban a legnépszerűbb magyar színészek adták a hangjukat a karaktereknek: Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Mikó István, Kern András és a többi közreműködő számos szállóigévé vált párbeszéddel ajándékozta meg a közönséget. A hagyományos animációs technikával, 1986-ban készült egészestés rajzfilm a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége mindmáig töretlen. Az ismert történet főhőse egy titkos egérügynök, Grabowsky, akit Pokyóba küldenek, hogy hozza el annak a szerkezetnek a titkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt a mindenre elszánt gonosz macskák szindikátusától.

macskafogo_1.jpg

A Macskafogó digitálisan restaurált változatának díszbemutatója szeptember 9-én volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a második Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik kiemelt programjaként. A rajzfilmklasszikus 4K minőségben restaurált képpel és digitálisan felújított, újrakevert hanggal szeptember 13-tól kerül a vászonra a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Pannonia Entertainment filmforgalmazó együttműködésében.

A mozipremier kiemelt együttműködő partnere a Macskafogo.hu rajongói közössége, akik együttműködésben az alkotókkal évek óta gondozzák a kultuszfilm utóéletét és az eredeti premier 32. évfordulója alkalmából október 13-án egy exkluzív filmes relikvia- és designkiállítást szerveznek a Pannónia Filmstúdióba, ahol az általuk készített alkotói interjúkat is bemutatják. Ennek a kiállításnak a finanszírozására is indítottak egy 30 napos gyűjtést amit itt lehet támogatni. Részletek és országos vetítési helyszín lista a Macskafogó hivatalos oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása