Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs kultfilmek a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

2018. augusztus 30. - Herczeg Zsófi

Szeptember 4. és 9. között rendezik meg a második Budapesti Klasszikus Film Maratont, ahol 6 nap alatt több mint 60 filmet vetítenek, köztük 5 egészestés animációt és egy rövidfilmes válogatást is a magyar animáció aranykorából.

Látható lesz az Angliába emigrált, majd az ottani animációsfilm-gyártást meghatározó John Halas (Halász János) klasszikusa, az Állatfarm, mely az első egészestés brit animáció volt. Vetítik a franciaországba emigrált Jean Image (Hajdú Imre) Bátor Jankó című animációját, mely 1951-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál nagydíját gyerekfilm kategóriában. Nagyvásznon láthatjuk a legelső egészestés magyar animációt, Jankovics Marcell János vitéz című filmjét, Richly Zsolt Háry János című Kodály-adaptációját, valamint Ternovszky Béla kultfilmjét, a Macskafogót. Emellett egy rövidfilmes válogatás is látható lesz a magyar animáció aranykorából, melyet Orosz Anna Ida animációtörténész vezet fel. 

A filmvetítéseken kívül szeptember 8-án és 9-én, szombaton és vasárnap a Toldi mozi előterében lesz animációsfilm-műhely. A filmmaratonon idén is lehetőség lesz megismerkedni azzal a sokféle animációs technikával, amivel az animációs film mesterei is dolgoztak. A Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér (BABtér) által tartott műhelyben a hagyományos, kézműves technikákat ötvözik a digitális eljárásokkal. A résztvevők a pörgetős mozitól elkezdve a zoetrópon és a pixilláción át a papírkivágásos animációig bezárólag számos technika alapjait el tudják sajátítani.

Mindkét nap 11 és 15 óra között várják az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a hello@babter.hu címen lehet.

macskafogo_3.jpg

Ternovszky Béla: Macskafogó

ANIMÁCIÓS VETÍTÉSEK

Szeptember 5. szerda 13.00, Toldi mozi – Kisterem

Joy Batchelor, John Halas (Halász János): Állatfarm (1954, 72', magyar felirattal)

Szeptember 7. péntek 12.00, Toldi mozi – Nagyterem

Viktor Kubal: A véreskezű hölgy (The Bloody Lady, 1980, 70', magyar és angol felirattal)

Szeptember 8. szombat 10.00, Toldi mozi – Nagyterem

Jankovics Marcell: János vitéz (1973, 74', angol felirattal)
Kísérőfilm: Sisyphus (2')

Szeptember 8. szombat 11.30, Toldi mozi – Nagyterem

A magyar animáció gyöngyszemei (60')
Bevezető: Orosz Anna Ida

Szeptember 8. szombat 12.30, Toldi mozi – Kisterem

Jean Image (Hajdú Imre): Bátor Jankó (Johnny, the Giant Killer, 1950, 80', magyar felirattal)

Szeptember 9. vasárnap 10.00, Toldi mozi – Nagyterem

Richly Zsolt: Háry János (1984, 63', angol felirattal)
Kísérőfilm: Szvit (7')

Szeptember 9. vasárnap 17.00, Uránia

Ternovszky Béla: Macskafogó (1986, 96', angol felirattal)
Kísérőfilm: Öt perc gyilkosság (8')

Jegyelővétel augusztus 22-től a Toldi mozi és az Uránia Nemzeti Filmszínház pénztáraiban, valamint online felületein. A Toldi mozi vetítéseire 500 forint a jegy, az Urániába pedig 500-1800 ft. A Budapesti Klasszikus Film Maraton teljes programja a Filmarchívum oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása