Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hazatérve Annecy-ból

2018. június 20. - Kalocsay Gergely

Az egy hétig tartó Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a MIFA filmvásár után a magyar csapat hazatért Franciaországból, a résztvevőket benyomásaikról kérdeztük.

Évről évre újabb rekordokat dönt a francia-svájci határon fekvő kisvárosban megrendezett animációs filmfesztivál. A MIFA filmvásáron idén 75 országból 3800 résztvevő volt jelen, ez 23% növekedés a tavalyi évhez képest. Idén először képviseltette magát például Kamerun, Bolívia, Peru és Grúzia, de érdekes módon a szomszédos Svájc is első alkalommal állított önálló standot 2018-ban. Másodszor került megrendezésre a "Women in Animation" konferencia, valamint olyan új programok is helyet kaptak, mint a zeneszerzőknek teret adó "Meet the Composers" vagy a megfilmesítésre alkalmas könyveket felfedező "Shoot the Book" rendezvény.

Magára a filmfesztiválra is rengetegen voltak kíváncsiak, 11.700 akkreditált résztvevővel minden eddigi látogatói csúcs megdőlt, amivel sajnos a város vendéglátóipara nem igazán tudja felvenni a versenyt, szállást már hónapokkal korábban lehetetlen találni, az éttermek és bárok pedig zsúfolásig telnek ezen a héten. Ez persze nem szegte kedvét a jelenlévőknek, kellemes tapasztalatokkal érkeztek haza a magyar résztvevők is.

annecy_2018_x_hunimation_04.JPG

Falvai Györgyi és Gelley Bálint (balra) a magyar standnál (Fotó: Sorbán Kinga)

Falvai Györgyi, a MOME Global Nemzetközi Iroda ügyvivője, a MIFA magyar standjának projektmenedzsere örült a pavilon sikerének: "A MOME hosszú évek óta jelen van az annecy-i fesztiválon, hallgatóinkkal, oktatóinkkal utazunk ki a világ animációs élvonalával találkozni, filmeket, pitcheket nézni, és számos esetben – így nagy örömünkre idén is – a versenybe válogatott diplomafilmjeink (Varga Tímea: Még nem, Hegyi Olivér: Take Me Please – a szerk.) is képviseltek minket. Ugyanakkor a fesztivál alatt zajlik az ASF (Animation Sans Frontieres) Kreatív Európa támogatással tíz éve működő tréning projektünk felvitelije is. Ennek köszönhetően én idén tizedik alkalommal jöttem Annecy-ba, de az előző évekhez képest sokkal nagyobb izgalommal és örömmel, mivel az első magyar stand megtervezésében, kivitelezésében és megszervezésében kulcsszerepet vállalt az egyetemünk, így a sokszor külső szemlélőként látogatott MIFA vásáron most bennfentesként lehettem jelen. Nagy élmény volt a lelkes magyar stúdiókkal dolgozni, a támogatókkal együttműködni és a sok látogatót és partnert a saját asztalunknál, a saját standunkon vendégül látni, megfelelő és vonzó körülményeket nyújtani a szakmai munkához. Sok pozitív visszajelzést kaptunk erre a legelső megjelenésre, ugyanakkor persze kritikákat is, amelyekből építkezni lehet a jövőben, mert remélem, hogy lesz folytatása a világ legnagyobb animációs mustráján való megjelenésünknek!"

annecy_2018_x_hunimation_02.JPG

Konrád Éva a magyar standnál (Fotó: Sorbán Kinga)

A Umatik, az Ionart, a Derengő és a KGB stúdió már a tavalyi filmvásáron is jelen voltak kis közös standjukkal, idén újra visszatértek. Konrád Éva, a Umatik ügyvezetője számára inspiráló volt az elmúlt hét: "Az egyik legjobb dolog számomra az volt, hogy megismerhettem sok olyan magyar céget és szervezetet, akikkel eddig nem találkoztam. Szerintem ez közelebb visz mindenkit a produceri szövetség létrehozásához és így a szakma erősebb jelenlétéhez itthon és külföldön is. Párbeszéd indult a szakma és a képző szervek között is, ami szintén nagyon fontos és hasznos mindkét oldalnak. Nagyon sokat köszönhetünk az NMHH-nak és képviselőinek, Vincze Zsuzsának és Sorbán Kingának, akik segítették munkánkat a filmvásár alatt, és persze minden támogató szervnek." Éva a partneri tárgyalásokkal is elégedett volt: "A nemzetközi oldalt nézve a Umatik-nak nagyon sok megbeszélése volt gyártócégekkel, disztribútorokkal és tévétársaságokkal is. Jó visszajelzéseket kaptunk, dolgozni fogunk rajta, hogy összejöjjön az első koprodukciónk. Számomra nagyon fontos volt, hogy kelet- és közép-európai animációs cégekkel és producerekkel is találkozzak, ez sikerült is, sok új dolgot tudtam meg a környező országok támogatási rendszeréről, és úgy látom, hogy van rá esély, hogy közösen hozzunk létre új produkciókat.”

Seiner Károly az Ionart képviseletében vett részt a vásáron és már ismerősként üdvözölt sok külföldi kollégát: "Jó volt találkozni a tavalyi ismerősökkel, a litván, román, izraeli és lengyel kollégákkal, büszkén mutogattam a magyar standot, projekteket és kollégákat. A stand kellemes helyet adott mindenkinek a találkozókra. Nagyon jó volt a többi magyar résztvevővel megismerkedni. Sokat tanultam tőlük is és nagyon jó volt a hangulat. Úgy érzem, ez "elsőre" nagyon jól sikerül, és sok magyar résztvevőt sikerült kicsábítani. Ez volt talán a legnagyobb eredmény."

annecy_2018_x_hunimation_05.JPG

Seiner Károly (középen) a magyar standnál

A Derengőt képviselő Nyikos László benyomásai is pozitívak voltak: "Nagyon jól éreztem magam és szakmailag is nagyon hasznos volt. Bár nagyon fárasztó. A legtöbbet a kis csapatunkkal mozogtunk, de a többi magyar résztvevővel is beszélgettünk és igazából mindenki kedves és segítőkész volt. Örülök, hogy sikerült ennyi magyarnak kijutnia idén, és nagyon jó dolognak tartom, ha a kis régiónk visszakerül az animációs világ vérkeringésébe. Amit komoly kihívásnak érzek a jövőben, az a cégek egységes érdekképviselete. A kis stúdióknak a külön stand és saját magunk reklámozása talán hatásosabb részvételi forma. A MOME vagy az NMHH önálló intézmények saját célokkal, kliensekkel és emberekkel. Persze sok az átfedés, de nem annyi, hogy feltétlenül együtt reprezentáljuk magunkat. Különösen igaz ez a többi magyar cégre is, akik szintén mind eltérő méretűek, más a klientúrájuk és más a céljuk. Ezért azt gondolom, hogy a jelenlegi költségek mellett nekünk jobban megéri önálló helyet bérelni. A franciák is számtalan standon voltak jelen a régiós filmalaptól kezdve a gyártó stúdiókig, mindenféle formában. Ettől függetlenül örülök, hogy az NMHH is lépett az ügyben és elindult valami. Várom a fejleményeket."

Osváth Gábor, a Filmfabriq producere Vácz Péter rendezővel és a Noé fája című karácsonyi tv-speciál filmtervvel érkezett Annecy-ba, mellyel egyedüli magyarként voltak idén jelen a MIFA pitchfórumán, ezen kívül a Noé fája a tv sorozatok és -speciálok kategóriában is az egyetlen olyan filmterv volt, amely nem sorozatként került bemutatásra. "Először sikerült eljutnom Annecy-ba, és lenyűgöző volt több szempontból is." – mondta Osváth – "Vácz Peti már többször volt a fesztiválon, díjazták is a Nyuszi és Őzzel, most már értem, miért jött újra örömmel. Egyrészt maga a város a tóval csodálatos, másrészt a filmvásár is sokkal emberközelibb volt, mint Berlin és Cannes hasonló piacai. Nagyon szuper, hogy idén volt összmagyar stand, remélem ez hagyománnyá válhat. És a magyar stand mellett a régiónk is erősen képviseltette magát a CEE Animation által, ez is nagyon otthonossá tette számunkra a hetet." 

vacz_peter_es_osvath_gabor_x_annecy.jpeg

Vácz Péter és Osváth Gábor Annecy-ban

"A szakmai programok is izgalmasak voltak," – folytatja Osváth – "de a pitchre való felkészítésünk miatt kevés más dologra volt időnk. Viszont néhány vetítésre eljutottam, és azok voltak az egész fesztiválból a legkatartikusabbak. Különösen a diplomafilmes blokk volt eszméletlen, mintha egy gladiátor-viadal győzteseit ünnepelték volna, olyan volt a hangulat egy-egy film után. A pitchünk jól sikerült, bár ez volt az eddigi legnagyobb terem ahol valaha mikrofont adtak a kezembe, de szerencsére Petin volt a nagyobb teher, és ő végig nyugodt volt. Ahhoz, hogy jól ment a pitch, számomra nagy segítség volt, hogy aznap nem kértünk tolmácsgépet és így szerencsére nem értettük a francia bevezetést, amiből megtudhattuk volna hogy milyen nagy támogató szervek és tévék képviselői ülnek a közönség soraiban. A trebon-i részvétel óta (a Csehországban tartott Visegrádi Animációs Fórumon is pitchelték a projektet, ahol különdíjat nyert – a szerk.) sokat fejlődött a pitchünk és a Noé fája projekt is. Most a projekt-fejlesztés és a Macskássy-pályázat következik, szeptemberben pedig a Cartoon Forumra vagyunk hivatalosak Toulouse-ba, ahova már a film kész forgatókönyvével a zsebünkben fogunk utazni, és a Trebon óta elkezdett koprodukciós tárgyalásokat is ott tudjuk majd folytatni élőben."

Ez volt tehát a 2018-as Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a MIFA filmvásár, jövőre reméljük ismét visszatérhetünk.

süti beállítások módosítása