Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Folytatódnak Kartomi és Boxi kalandjai

2018. április 25. - dotandline

Az eddig 13 részes Boxi című sorozat két új epizóddal, a Levelek és a Téli örömök című részekkel folytatódik a hétvégén.

Klingl Béla és Koós Árpád Boxi című sorozatának mesebirodalma háztartási eszközökből elevenedik meg egy gyerek terepasztalán, ahol igazán könnyen szárnyalhat a fantázia. A kedves kis sorozat két papírból hajtogatott főszereplője a kisfiú Kartomi és Boxi, a kutyája egy papír városkában élnek, ahol újabb és újabb kalandokat élnek át különös, kartonból, dobozokból és hétköznapi tárgyakból épült világukban. A mese kreatív szórakozást nyújt a kézműves játékok kedvelőinek, mivel a papírhajtogatás ötletére épül, a sorozat szereplői a valóságban is kivághatók, összehajtogathatók.

boxi_14_levelek.jpg

Klingl Béla és Koós Árpád: Boxi - Levelek

Az eddig elkészült 13 epizód a Médiatanács támogatásával jött létre, akárcsak a két új rész. Levelek című epizódban a postai leveleké lesz a főszerep: miután Boxi sehol sem találja a gazdáját, mentőötlete támad és levelet küld Kartominak egy megfázott postáson keresztül, akit el is kezd követni. Megtalálják a kisfiút, ám a levél átadásakor a postás eltüsszenti magát, a szél pedig felkapja a leveleit, amiket valakinek meg kell találnia. Téli örömök című részben minden előjel nélkül hó kezd szállingózni a kartonvárosban. Az emberek továbbra is próbálják végezni hétköznapi feladataikat, de ez egyre kevésbé sikerül. Ekkor azonban Boxiék észreveszik, hogy a város felett egy polc van a falra szerelve, amin egy kiszakadt liszteszsákból hullik a "hó", így nincs más hátra, mint megpróbálni felmászni a polcra.

boxi_15_teli_oromok.jpg

Klingl Béla és Koós Árpád: Boxi - Téli örömök

A sorozat főhőseinek tanulságos történetein keresztül a gyermekek megismerhetik az együttműködés, a csapatmunka és a közös feladatmegoldás örömeit. A sorozatot gyártó K.G.B. Stúdió célja az volt, hogy népszerűvé tegye a képernyő előtt sok időt töltő gyerekek körében is a kézműves, csináld magad elfoglaltságokat. A Boxi sorozat segítségével a gyerekek fejleszthetik kézügyességüket, leleményességüket, elsajátíthatják a papírhajtogatás fortélyait, és környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteket is szerezhetnek. 

A Boxi epizódjai számos filmes versenyt megjártak már Floridától kezdve Indián és Franciaországon át egészen Tajvanig, a belgrádi Greenfest Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztiválon pedig a Zöldben című epizóddal elnyerte a legjobb animációnak járó díjat. Klingl Béla és Koós Árpád sorozata nemrég kapott támogatást a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán arra, hogy egészestés tévéfilm készüljön belőle.

A Levelek című részt április 28-án, szombaton 14.05-kor, a Téli örömök című epizódot április 29-én, vasárnap 14.05-kor adja le az M2, élőben pedig itt lehet majd őket nézni. A sorozat első 13 része a KEDD youtube-csatornáján látható.

süti beállítások módosítása