Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animáció lett a legjobb Belgrádban

2017. november 18. - dotandline

A napokban ért véget a belgrádi GREEN FEST Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztivál, ahol a Boxi című magyar 3D animációs sorozat Zöldben című epizódja elnyerte a Legjobb animáció díját.

November 14. és 17. között tartották az ökológiai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó GREEN FEST Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztivált, melynek kiemelt célja, hogy támogassa azokat a filmkészítőket, művészeket és oktatási szakembereket, akik környezetvédelmi témában készítenek filmalkotásokat és projekteket. A nyolcadszorra megrendezett fesztivál zöld témájú és kulturális programokat kapcsol össze filmes vetítésekkel, műhelyfoglalkozásokkal, előadásokkal, vitákkal, kiállításokkal és összehozza a környezetvédelmi szakmát az alkotókkal és a nagyközönséggel. A fesztivál programja három részre tagolódik: a Green Screen a filmes, a Green Field az oktatási és a Green Square a kiállítási program. A szervező a belgrádi Környezetvédelmi Fejlesztési Központ, akik az eseménnyel növelni szeretnék a környezetvédelmi témájú programok népszerűségét.

boxi_zoldben_2.jpg

Klingl Béla: Boxi – Zöldben

A GREEN FEST hivatalos versenyprogramjában szerepelt a Magyar Média Mecenatúra által támogatott Boxi sorozat Zöldben című epizódja is. A Boxi szériában Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. A négyperces Zöldben című részben kivágták a kartonerdőt, az állatok Kartominak és Boxinak panaszkodnak lakóhelyük eltűnéséről, akik később megmutatják hogyan lehet többfunkciósan felhasználni a korábban kidobásra szánt tárgyainkat. A fakitermelés és az újrahasznosítás témájával foglalkozó epizód a fesztiválon megkapta a Legjobb animációnak járó elismerést, a díjkiosztón pedig részt vett a Boxi producere és egyben egyik rendezője, Klingl Béla, aki személyesen vette át a díjat.

Idén ez a hatodik hivatalos fesztiválszereplése a Zöldben című epizódnak: a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), az ukrán Dytiatko és a baszk Zinetxiki gyerekfilmes fesztiválok mellett már két környezetvédelmi fesztivál hivatalos versenyprogramjában vetítették: a világ első és egyik legnagyobb zöld témájú fesztiválján, a spanyolországi Nemzetközi Környezetvédelmi Fesztiválon (FICMA - Festival Internacional de Cine del Medio Ambiente), valamint az olaszországi CFF Caselle Filmfesztiválon.

A Boxi széria Zöldben című epizódja teljes hosszában megnézhető a KEDD youtube-csatornáján. A díjjal kapcsolatban pedig az MNO oldalán olvasható egy interjú Klingl Bélával.

boxi_zoldben.jpg

Klingl Béla: Boxi – Zöldben

A GREEN FEST zsűrije több kategóriában is díjazott: a Legjobb ifjúsági film Andristyák Marcell IN Corp. – Integrated Nanotechnologies című alkotása lett, mely az emberi test és a tudat módosításával foglalkozik. A Legjobb 1 perces filmnek járó elismerést a francia Jérémy Guiter Degolas című filmje kapta, a Legjobb természetfilm pedig az osztrák Michael Schlamberger The Canary Island – Life at the Limit című alkotása lett. Piotr Biedron lengyel alkotó PM 2.5 című filmje a Legjobb rövidfilmnek járó díjat vihette haza, míg a Legjobb szerb film a Braca The Beekeeper – This is my world című alkotás lett.

süti beállítások módosítása