Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Tévében az első egészestés Médiatanács-animáció

2018. március 16. - Herczeg Zsófi

Március 17-én látható Rófusz Ferenc Egy év Hoppifalván című animációja, mely a 13 részes Hoppi mesék című sorozat egészestés változata. Az Oscar-díjas rendező szériája 2016. decemberében elsőként kapott támogatást a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán, hogy egybefűzve, egészestés tévéfilmként is elkészülhessen.

A Hoppi mesék című rajzfilmsorozat az óvodás korú gyerekeknek szól. A történetek középpontjában a Hoppik állnak: színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek és az ő dolguk, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, karnevál idején táncokat tanulnak, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden ország minden fontos ünnepéről a Hoppik gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik a gyerekek. Az Egy év Hoppifalván bemutatja többek közt az újév, a Valentin nap, a farsang, Szent Patrick, a húsvét és a karácsony ünnepét.

hoppi_mesek_2.jpg

Rófusz Ferenc: Hoppi mesék

A Hoppi mesék ötlete Rófusz Ferenc és Salusinszky Miklós fejéből pattant ki még a kétezres évek elején, majd Salusinszky 2006-os halála után fia, Salusinszky Tamás vette át a helyét és tervezték tovább a sorozatot. Az első részre 2012-ben kaptak támogatást a Macskássy Gyula-pályázaton, egy év elteltével a következő kettőre, 2014-ben pedig a maradék 10 részt is megtámogatta a Médiatanács. A Hoppi mesék nemcsak a magyar ünnepeket, hanem más országok ünnepeit is feldolgozza, így egyrészt külföldi gyerekek számára is érthető, másrészt a gyerekek megismerhetik más ország kultúráját is. Ezen kívül az alkotók beleszőttek környezetvédelmi témákat is (amiért díjat is kapott), a tolerancia kérdését is körbejárják és tanító jelleget is kapott a mese.

Az Egy év Hoppifalván március 17-én, szombaton 18.15-től látható az M2-n, online itt lehet majd nézni.

süti beállítások módosítása